S rekonstrukcí nechvátat. Musí to uzrát, radí držitelé České ceny za architekturu

16. listopad 2022

Architekti Bára a Jiří Weinzettlovi rekonstruovali svůj dům v Trhových Svinech. Dva roky projektovali a dalších šest let stavěli. Teď za něj získali Českou cenu za architekturu. Kolik je to stálo času a peněz?

Ten proces byl dlouhý. Architekti a manželé Weinzettlovi koupili jeden zchátralý domek ve staré části Trhových Svinů. Pak se povedlo přikoupit druhý a dlouho uvažovali, jak je spojit. Dnes mají v šuplíků padesát variant návrhu. Nakonec našli tu nejlepší.

Ceny za architekturu

Čas, který tomu věnovali, se jim prý vyplatil a doporučují to všem, kdo přestavují a rekonstruují. Rekonstrukce je složitý proces: „Objevují se nové momenty, kostlivci, nečekané věci… v životě rok nebo půlrok navíc nehraje skoro žádnou roli, ale stavba za tu dobu dozraje,“ myslí si Jiří.

Mluvili jsme také o tom, proč mají hlavní okno z obýváku do ulice a jestli jim tam kolemjdoucí koukají. Na čem se nešetřili a co bylo zadarmo. A taky o dalších domech, které projektovali. Jak stavět na vesnici? Co má mít moderní venkovský dům? A kolik peněz musí mít člověk, aby si ho mohl vůbec přát? Jiří na to má dokonce algoritmus.

Bára Weinzettlová s cenou za architekturu

Česká cena za architekturu se uděluje každý rok a bylo překvapením, že vyhrál malý rodinný domek, který pro sebe postavili sami architekti. Proč to nebyla některá z větších, třeba veřejných staveb? Ptali jsme se člena mezinárodní poroty Pavola Mikolajčáka.

Domu v Trhových Svinech se prý nedá skoro nic vytknout, vše je „skoro dokonalé“.  A kromě toho prý předává důležitý vzkaz: „Předtím, než začneme zabírat louky a lesy, musíme zvelebovat to, co tu už máme.“ Solidní dům přežije klidně dvě stě, tři sta let – jako oceněný objekt Na Kozině.

Mezi finalisty České ceny za architekturu se dostaly také další stavby, jejichž autoři byli už hosty Bourání. Rekonstrukce Elektrických podniků od Marka Tichého, pavilon Z na výstavišti v Českých Budějovicích od ateliéru A8000 a rozhledny u Rokytnice nad Jizerou od studia mjölk architekti.

Dům Na Kozině je prý „skoro dokonalý“. Jak se to povedlo? Poslechněte si Bourání.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.