Saskia Burešová byla první influencerka, vzdávám jí hold, říká autorka TikToku České televize Veronika Tichá

22. únor 2023

„Nejlepší CZ TikTok account!“, „Kdo dělá ten edit, dejte mu přidáno!“, „Tenhle účet spravuje naprostej génius!“, takové komentáře a senzaci si v posledních měsících vysloužil tiktokový účet České televize, který do digitálních trendů implantuje legendární televizní postavy jako je Michal z Kouzelné školky nebo Saskia Burešová z kultovního Kalendária. Do studia Radia Wave přišla o své práci promluvit autorka videí Veronika Tichá.

„Tohle byla moje první práce. Nastoupila jsem jako stážistka, stříhala jsem upoutávky na program České televize na sociální sítě. Pak jsem se ale dostala k točení tiktokových videí pro StarDance, nadřízené to zaujalo a řekli, že by bylo dobré, kdybych se věnovala tiktokovému účtu celé televize. No, a pak už to jelo,“ popisuje Veronika svou cestu na digitální výsluní.

S její prací se ale pojila také nutnost starším nadřízeným tiktokový humor vysvětlit a obhájit ho: „Musela jsem si připravit několik velkých powerpointových prezentací, kde jsem představovala a vysvětlovala ta nejbizarnější tiktoková videa. Setkalo se to ale s celkem dobrým přijetím, za to jsem ráda,“ vypráví.

U tvorby jakého videa se nejvíc nasmála? „Když jsem do jednoho tiktokového trendu dávala Trautenberka, to bylo super. Taky Rumcajs byl hodně vděčné téma,“ říká Tichá.

Čím si vysvětluje zájem mladých lidí o ikony československé a české televizní tvorby, jako je třeba Saskia Burešová? „Na Kalendárium jsem nikdy nekoukala, ale Saskii znám a vím, že to dělá už hrozně dlouho. Ženy se podle ní česaly a líčily a chtěly se oblékat jako ona, byla trendsetterka své doby. Dneska je influencer každý, ale Saskia byla první, proto ji fakt cením,“ dodává.

Jaké účty Veronika ráda sleduje? A jak vypadala její prezentace o tiktokovém humoru? Poslechněte si celý příspěvek.

@ceskatelevize Saskia se jako jediná nemusí snažit o rare AI. Kalendárium slaví 30 let! ️ bye #saskiaburešová #kalendarium #ai #ceskatelevize ♬ Anime song-like pops of cute atmosphere - usagirikuhyo
@ceskatelevize Přejeme jen to nejfanfárovější!!! @Michal z Kouzelné školky ♬ sonido original - ...
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.