Šatníky best of 2021: trendy a překvapení v českých skříních

29. prosinec 2021

Jak se rok 2021 podepsal v českých skříních? Ve speciálním rekapitulačním dílu podcastu Šatníky vybíráme momenty, které naznačují obecnější módní trendy a posuny v tom, jak přemýšlíme o oblečení, oblékání a módě. Od body positivity, přes greenwashing až po dopamine dressing.

Vedle záplavy elasťáků s vysokým pasem, oversized sak a nabíraných látkových kabelek ala Molly Goddard jsem v roce 2021 sledovala rostoucí zájem o téma body pozitivity a udržitelnosti. Nejen u velkých globálních značek, ale i mezi českými designéry a malými nezávislými brandy je stále velký rozdíl mezi tím, na kom se oblečení inzeruje a kdo si ho pak reálně kupuje. Proč má smysl to změnit a jaké české značky to už zkouší, rozebíráme v podcastu s Pavlínou Louženskou.

Dotkneme se také greenwashingu, který bohužel sílí spolu s tím, jak čím dál tím víc zákazníků vyžaduje udržitelnější přístup módních značek. Během natáčení Šatníků jsem narazila na téma limitovaných udržitelných kolekcí velkých fast fashion značek.

Na tom, jestli je conscious kolekce ze švédského řetězce skutečně udržitelná volba, jsme se s gamerkou Naomi Adachi neshodly. A proto nejen jí, ale komukoliv, kdo by si chtěl ověřit, jak je nějaká známá světová značka skutečně udržitelná, doporučuji platformu goodonyou.eco. Aktuálně tam najdete třeba žebříčky nejhůř a nejlépe hodnocených značek z hlediska udržitelnosti za rok 2021.

Jaké trendy se objevily snad ve všech letošních dílech Šatníků? Jak vám může zlepšit den dopamine dressing? Na jaké vintage klasiky má smysl vsadit, protože se vrací stále dokola? Bude příštím velkým trendem ruční štupování ponožek? Poslechněte si best of z podcastu Šatníky v roce 2021.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka