Šaty jsou moje vzpomínky i terapie. Režisérka Kateřina Kořínková Sobotková módu nepodceňuje

16. květen 2023

„Šatník je můj osobní archiv,“ říká režisérka Kateřina Kořínková Sobotková. Ve skříních má řadu unikátních kousků, které jsou v první řadě vzpomínkou. Od dospívání v devadesátkách má slabost pro sekáče a čas ukázal, že už jako maturantka měla neomylné oko nejen pro vintage, ale i pro kvalitní a lokální fashion design. Poslechněte si, jak se do jejího šatníku dostaly první návrhářské šaty a kdy začala brát v potaz i terapeutickou rovinu módy.

„Vždycky jsem oblečení vnímala jako věc, která vypovídá o nás samotných i o naší společnosti. A pak mi kniha módní teoretičky Heleny Jarošové otevřela ještě další zajímavý pohled na oděv – z hlediska toho, jak se v něm já sama cítím,“ říká Kateřina. Je přesvědčená, že materiály mohou hrát důležitou roli pro náš pocit bezpečí a sebejistoty.

„Oblečení respektuju a nepodceňuju ho,“ vysvětluje režisérka. „Už mi tolik nezáleží na tom, jak působím na ostatní, to jsem řešila spíš, když jsem byla mladší. Dnes chci svým oděvem promlouvat, ale také je pro mě zásadní, abych se v něm cítila dobře a sebejistě,“ popisuje. Poslechněte si, v jakých outfitech Kateřina stříhala sérii Kronika orgasmu, v čem se cítí nejlépe a jaký sekáč navštíví vždycky, když je v Brně.

V šatníku režisérky Kateřiny Kořínkové Sobotkové jsou ukryté vzpomínky na devadesátky a nultá léta na malém městě a v Brně. Poslechněte si celý rozhovor o sekáčových snech, šetření na první Martensky a maturitních šatech z brněnské výlohy.

Bomber z brněnského sekáče Kateřině bere ze šatníku dcera

O Kateřině Kořínkové Sobotkové

Kateřina je režisérka a scenáristka. Začínala jako reportérka televizního zpravodajství. Od roku 2018 spolupracuje s cyklem Nedej se!, pro který mimo jiné natočila filmy Květinová globalizace (2020) nebo Krajina logistických hal (2021). Pro Stream TV vytvořila dvě série U Stánku, pro Mall TV cyklus Máma maká. V roce 2022 režírovala sérii Kronika orgasmu pro iVysílání ČT.

Spustit audio