Sbohem mami, musím lovit prachy. Svěží vítr ve svých tracích přináší Teezo Touchdown, Aminé i Yaeji

12. duben 2023

Zatímco americký zpěvák a rapper Tezzo Touchdown vysvětluje svým rodičům, že z něj jednou bude hvězda, Khi Infinite se to snaží dokázat činy a bere na feat zkušeného Pusha T. Yaeji ale varuje, že nic není samozřejmostí. Kaytranada s Aminém staví na opačné filozofii – prý tu totiž budou navěky. Příjemnou dávku chaosu do novinkového výběru Radia Wave přináší Dorian Electra i tuzemské duo Khoiba. 4EVA!

KaytrAminé - 4EVA ft. Pharrell Williams

Credits: Adam Aminé Daniel, Louis Kevin Celestin, Pharrell Williams
Label: CLBN LLC
Album: 4EVA single

Pod podivným jménem KaytrAminé se skrývá umělecké spojení rappera Aminé a producenta Kaytranady. Různě se potkávají od roku 2015, Kaytrananda produkoval Aminému v minulosti tři tracky, celou společnou desku ale začali kuchtit teprve nedávno. Vyjde v polovině května, nemá název a první ochutnávkou z ní je skladba 4EVA, ve které se objevuje i Pharrell Williams. Ten track také spoluprodukoval a je to slyšet. „Když řeknu, že tě miluju, tak to sakra myslím vážně. Moje navěky je navěky, nedovolím aby to něco zkazilo,“ rapuje v úvodní sloce Aminé do uvolněného groovu, který jako kdyby měl na sobě napsáno velký letní hit.

Teezo Touchdown - Familiarity

Credits: Aaron Thomas, Andrew Bolooki, Gerard A. Powell II, Jahphet Landis
Label: RCA Records
Album: Familiarity single

„Pryč je smích školních tříd, teď už musím něčím být,“ zpíval v sedmdesátkách Karel Gott, teď podobné téma řeší rapper Teezo Touchdown v novém singlu Familiarity. „Sbohem mami, musím jít lovit prachy. Sbohem táto, snad mě pochopíš. Věř mi, holka, mám plán a nevrátím se dokud nebudu chlap,“ zpívá v singlu, který by ho mohl konečně dostat z pozice objevu do role hvězdy. Teezo Touchdown se na scéně pohybuje už nějaký čas, teprve poslední rok ale jeho kariéra nabrala jasný směr – hostoval na posledních deskách Tylera, the Creatora a Lil Yachtyho. Familiarity míchá rap a pop-punk, což u Teeza není nic nového, pod beatem je podepsaná dvojice Roofeeo & tizhimself a Teezo Touchdown v textu věří, že jeho čas na slávu právě přišel.

Dorian Electra - Freak Mode

Credits: Dorian Electra Fridkin Gomberg, Clarence Clarity, Weston Allen
Label: self-released
Album: Freak Mode single

Genderově fluidní američtí hyper-popoví umělci Dorian Electra se po dvou letech od vydání jejich alba vrací se singlovou novinkou Freak Mode. Dorian tímto vchází do nové éry, kde vyměňují surové elektronické beaty s metalickými perkusemi za shoegazeový zvuk kytar, živé bicí a žestě. Za touto změnou stojí britský producent Clarence Clarity, kterého můžete znát například z alb Riny Sawayamy. Co ovšem zůstává stejné, je jejich smysl pro internetový humor. Dorian si zde hlavně dělají srandu z americké vysokoškolské kultury. Ať už se jedná o frat boys, hudební nebo výtvarné kluby, Dorian jim velí všem. V tracku se několikrát ozve i vokální jazzový scat, a to všechno doplňují pro ně typickou chaotickou energií.

Khoiba - Vertical Urgencies

Credits: Ema Brabcová, Filip Míšek
Label: self-released
Album: Vertical Urgencies

Introvertní písničkářství v podání Emy Brabcové a Filipa Míška, kteří dohromady tvoří duo Khoiba, má na tuzemské alternativní scéně místo už přes dvacet let. Po delší pauze se v roce 2019 vrátili s eponymní, v pořadí třetí deskou, na níž letos navazují kolekcí deseti skladeb, které spojuje motiv vertikality „Představuju si procesy, co mají vertikální povahu a jsou naléhavé. Jsou to ty tělesné, které si asi každý dokáže představit, anebo ty netělesné – z podvědomí do vědomí, zaplavení emocemi, náhlé zamrznutí,“ říká k hlavnímu tématu nové desky Vertical Urgencies zpěvačka a textařka Ema Brabcová. Titulní track z albové novinky, kterou Khoiba po boku slovenského dua Waterbased pokřtí 19. dubna v pražské MeetFactory, putuje do naší rotace.

Yaeji - For Granted

Credits: Kathy Yaeji Lee
Label: XL Recordings 
Album: With a Hammer

V playlistu Radia Wave se po třech letech znovu zabydlí producentka Yaeji. Její nová deska With a Hammer sklízí nadšené reakce fanoušků i kritické obce - server Pitchfork jí například věnoval titul "Best New Music". My z čerstvě vydané desky vybíráme pilotní singl For Granted, který ji vystihuje nejlépe. Introspektivní a poněkud nervózní text doplňuje postupně gradující aranž, která fúzuje synth-pop s drum'n'bassem. Právě neotřelé míchání různých žánrů se totiž ukazuje jako největší devíza Newyorčanky s korejskými kořeny.

Khi Infinite - Lights Please ft. Pusha T & Chase B

Credits: Chase Benjamin, Giovani Figueroa-Borges, Nathan Butts, Terrence Thompson, Tyree Hawkins, Zakhi McCra
Label: Artist Partner Group, Inc. 
Album: Lights Please single

Dva hudebníci z americké Virginie se potkali na tracku Lights Please. Legenda Pusha T nepotřebuje představovat (5. června navíc vystoupí v pražském klubu SaSaZu), rapper a zpěvák Khi Infinite má ale teprve dvacet a všechno před sebou. Ovlivnili ho Mos Def a André 3000 a výrazně ho také ovlivnil jeho otec, kterým je hiphopový producent a rapper Nottz, jehož credits najdeme na deskách Busty Rhymese nebo Ghostface. Khi Infinite kráčí v jeho stopách, míří ale víc směrem alternativního R&B a psychedelického rapu, což dokazuje i singl Lights Please. „Nikdo není jako já,“ tvrdí Khi Infinite v refrénu a kdo jsem my, abychom s ním nesouhlasili.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.