„Se skupinou Ztohoven se ráda potkám,“ říká Aljochinová z Pussy Riot

29. říjen 2015

Nenápadná drobná dívka se zrzavým culíkem, kterou snadno v davu přehlédnete. Letadlo z Moskvy přistálo před tři čtvrtě hodinou a sedmadvacetiletá Marija Aljochinová, jeden ze dvou zásadních hostů letošního Inspiračního fóra Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, do příletové haly pořád nevychází.

„V rámci festivalu se snažíme každý rok přivážet zajímavé osobnosti v Inspiračním fóru, takže tento ročník není výjimečný,“ říká v mezičase vedoucí mediálního oddělení MFDF Michaela Cmíralová. „Snažíme se inspirovat dokumentární tvůrce tím, že se mohou potkat se zajímavými osobnostmi a mohou s nimi diskutovat, na základě toho mohou vznikat zajímavé dokumentární filmy.“ Nakonec se ukáže, že všichni Aljochinovou přehlédli a ona si zase nemyslela, že by kamery a novináři na Letišti Václava Havla čekali na ni.

„S mými kolegy, kteří přijedou později, představíme lidskoprávní filmy o ruském vězeňském systému. Očekáváme dialog o lidskoprávních aktivitách v našich zemích, protože máme podobnou historii a můžeme se od sebe něco naučit,“ řekla chumlu žurnalistů po šťastném shledání mladá básnířka a aktivistka punkrockové skupiny Pussy Riot, za jejíž vystoupení v katedrále Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 byla dva roky vězněna. Rozsudek mimo jiné uvedl, že členky kapely „urazily Boha“. Právě spolupráce se skupinou je pro většinu novinářů záhadou, protože Aljochinová i tajemně odpovídá: „S Pussy Riot jsme přátelé, a když se rozhodneme spolu něco dělat, tak to spolu děláme. Každý může být aktivní člen Pussy Riot, jste aktivní, pokud se nějak snažíte, takto jednoduché to je.“ Na otázku, jestli tedy každý může tvořit pod slavnou nálepkou Pussy Riot, řekla jednoduše ano.

Čtěte také

Ke skupině se před rokem kontroverzně vyjádřil prezident Miloš Zeman v tradičních rozhlasových Hovorech z Lán. „Nemyslím si, že to byl nejlepší výrok na světě, a snad změnil názor, protože to, co říkal, opravdu nebylo moc chytré,“ odpověděla Aljochinová na otázku, zda o Zemanově komentáři ví. Aljochinová sledovala i kauzu „trenýrky nad Hradem“, při které umělecká skupina Ztohoven vyměnila prezidentskou standartu za rudé pánské spodní prádlo. „Určitě bych je ráda potkala, jestli oni chtějí. Slyšela jsem o nich a také jsem sledovala, co se dělo potom, a mezi našimi případy jsou určité paralely. Ale jsem velmi ráda, že nejsou trestně stíhaní,“ řekla na adresu Ztohoven.

Sama se věnuje především mapování ruského vězeňského systému a Pussy Riot prý plánují vytvořit i globální mapu vězení. Její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová na říjnové konferenci Wired 2015 v Londýně oznámila, že se skupina chce podílet i na stavbě trvalého bydlení pro migranty v Evropě. „Je to velké téma v západní Evropě, nejen v současnosti, ale dlouhodobě. Tyto státy se k migrantům musí chovat humanisticky, protože oni mají za sebou velmi těžkou cestu,“ vyjádřila se k situaci stručně Aljochinová na pražském letišti.

Obě nejznámější členky Pussy Riot vystupují často na veřejnosti a jsou oblíbenými hosty v anglicky mluvících zemích. Fungovaly jako poradkyně scenáristů třetí řady netflixovského politického dramatu House of Cards, která se věnovala mezinárodní politické krizi mezi USA a Ruskem, v jejímž centru byl vězeň svědomí. V seriálu si nakonec dokonce zahrály samy sebe po boku Kevina Spaceyho, Robin Wright a dánského herce Larse Mikkelsena, který ztvárnil ruského prezidenta nápadně podobného Vladimiru Putinovi.

03054670.jpeg

Pussy Riot jsou Putinovými dlouhodobými hlasitými kritičkami. Jejich kritici jim zase vyčítají, že se údajně víc orientují na západní než na to ruské. Aljochinová ale v rozhovoru pro časopis Respekt zdůraznila založení nezávislého ruského informačního webu Media Zona nebo neziskové organizace, která pomáhá neprávem odsouzeným Rusům.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.