Šéfredaktor Tomáš Turek doporučuje: Will Self, Algiers, Shilpa Ray a projevy o kočkách

17. srpen 2015

Z našeho vysílání víte, že prakticky neustále doporučujeme hudbu, literaturu, film a vůbec cokoliv, co stojí za to v přehršli veškerých novinek a těkavém prostředí internetu nepřehlédnout. Osobní doporučení tu posledně nastartoval kolega Robert Candra (řečený Bobáč), přidávám tedy také pár svých aktuálních obsesí.

Will Self – Deštník
Konečně vychází česky jeden z nejvýraznějších současných britských autorů. Deštník je označován za Selfův nejzdařilejší román, přesto nečekejte pohodové čtení. Prožitek z Deštníku je často podobný tripu na odvážně nakombinovaných psychofarmakách. Ostatně hlavním hrdinou románu je lehce vyšinutý psychiatr Zachary alias Zack Busner. Kde je však jeden z autorových vzorů, William S. Burroughs, skoro nečitelný, dokáže Will Self při troše čtenářovy empatie osobitě vykreslovat zmatečný stav společnosti posledního staletí. Spolu s Deštníkem, který vydalo Argo, teď paralelně vyšla u nakladatelství Maťa Selfova prvotina Kvantitativní teorie šílenství.

Algiers – Algiers
Nejpozoruhodnější debut posledního roku. Už dlouho mě nějaká nová skupina tak nenadchla. V případě Algiers mě odzbrojuje jejich nervní, nepravděpodobná kombinace zdrojových žánrů (gospel, soul, post punk, elektronika) se silným, nesmlouvavým, často politickým poselstvím v textech.

Shilpa Ray – Last Year’s Savage
Že se Shilpa Ray už s prvními nahrávkami coby Shilpa Ray & Her Happy Hookers nestala světovou hvězdou, nechápu. Ten čas ale přijde, takový talent a celkově nevšední a strhující projev tu totiž už dlouho nebyl. Teď po EP It’s All Self Fellatio Shilpa Ray přichází sama za sebe s novým albem, plným silných textů, melodií s oporou v pro ni neodmyslitelném zvuku indického harmonia a hlasem, který si mě pokaždé podmaní při první notě. Traduje se, že Shilpa na podzim přijede do Prahy. Nemůžu dospat.

Čtěte také

Projev o kočkách na předávání Oscarů
Coby čerstvý chovatel dvou koček někdy nacházím pochopení pro poselství Phila Donahuea alias Franka Drebina na dávném předávání Oscarů. Celý YouTube kanál Matěje Schneidera je studnicí interní komunikace Radia Wave. A buďte už konečně hodní.

autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.