Sehnat peníze na opravy potrvá léta, lázně zbytečně pustnou, říká brněnská iniciativa

30. březen 2016

Co předcházelo jednání iniciativy Kulturou proti chátrání o městských lázních v Zábrdovicích? Jak se staví k plánu přestavět budovy na wellness centrum? O tom si Tereza Havlínková a Jonáš Zbořil povídali v rámci brněnského On Air vysílání se zástupcem iniciativy Janem Šerekem.

„Fungujeme od roku 2013. Začali jsme v opuštěném baráčku v ulici Vlhká, s tím, že by bylo fajn to místo využít jako kulturně-vzdělávací centrum. Oslovili jsme město, zda by nám budovu výhodněji nepronajalo. Vlastnická struktura byla složitá, a jednání proto nevyšla. Začali jsme se ale bavit o městských lázních v Zábrdovicích, které patří pod městskou část Židenice,“ vzpomínal Šerek. Zábrdovice jsou městská část v širším centru Brna a budova fungovala jako městské lázně. „Lidé, kteří doma neměli sprchu nebo vanu, se tam chodili ve 30. letech koupat.“

Pro budovu už město hledalo využití, v minulosti ji nabídlo kaktusářům nebo jako muzeum vína, ale žádná aktivita nevyšla. Rada města Brna, kterému městské lázně patří, v únoru schválila předběžný záměr svěřit budovu iniciativě Kulturou proti chátrání do bezplatné šestileté výpůjčky. Nyní se čeká na upřesnění konkrétních podmínek a definitivní schválení Radou, někteří zastupitelé MČ Židenice jsou ale proti. Zástupci obce Židenice odmítli pozvání do studia a odkázali Radio Wave na prohlášení na svých webových stránkách, kde se mimo jiné říká, že Židenice mají s objektem vlastní plány. Počítá se v nich s vytvořením wellness centra.

Čtěte také

Za nejdůležitější teď ovšem považují opravu budovy. „Technický stav není vhodný pro všechny aktivity, pro ty naše ale stačí. Je potřeba ji jen zasíťovat,“ říká Jan Šerek. V budově bývalých lázní chce iniciativa Kulturou proti chátrání vytvořit studovnu, knihovnu a kulturní prostor, který není závislý na městských dotacích ani firmách a funguje tzv. „zespoda“. „Takový prostor v Brně ještě neexistuje,“ dodává.

Případnou opravu bývalých lázní by Jan Šerek uvítal, pokud se ovšem uskuteční. „Rád se do wellnessu přijdu vykoupat. Přijde mi ale zbytečné, aby se čekalo dlouhá léta na to, až se na takovou rekonstrukci seženou peníze. Budova bude jen dál chátrat.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.