Šest příběhů o probdělých nocích a cestách za spánkem. Začíná podcastová série Nespavci

24. leden 2023

„Nejtěžší chvíle nespavosti se odehrávají většinou o samotě v noci. Ve dne se všechno může zdát jiné a lidé o tom sami od sebe nemluví,“ říká Magdalena Hejzlarová, autorka podcastu Nespavci. V šesti dílech vás zavede za šesti inspirativními lidmi, kterým se spánek ze života vytratil, avšak rozhodli se ho znovu najít. Jejich příběhy jsou osobní, mluví stejným dílem o trápení i o tom, co jim z bludného kruhu pomáhá vyjít.

Nespavost je hrozně paradoxní věc. Často je to tak, že čím víc se člověk snaží spát, tím míň se mu to daří, říká Magdalena a popisuje, že nejprve neměla chuť se k obávanému tématu vracet. Ke mně se spánek vrátil, ale až ve chvíli, kdy jsem to přestala dennodenně řešit. A přiznám se vám, že právě proto se mi do rozhovorů s nespavci nejprve moc nechtělo.

V průběhu vlastní cesty za spánkem si ale všímala, že téma rezonuje společností čím dál víc. Nakonec jsem se do toho pustila. Všichni respondenti byli otevření a zajímavým způsobem silní a já cítila, že poslouchat jejich osudy vlastně pomáhá i mně, vysvětluje Magda.

Autorka Nespavců Magdalena Hejzlarová a dramaturgyně podcastu Karolína Davidová

V každém dílu navštěvuje autorka jednoho nespavce. Mluví s nimi o tom, jak se vypořádat s myšlenkami, které se v noci točí v kruhu a nespavost umocňují. Uslyšíte také o tlaku společnosti na výkon i zdravý životní styl. Někteří rozebírají svůj život s diagnózou ADHD a to, jak se se zvýšenou aktivitou mozku dá žít jako se svojí součástí. Podcast nabízí i inspirativní vhled do osudů lidí, kteří mají odlišný chronotyp než většinová společnost a rádi by spali ve dne a žili v noci. Další respondenti s autorkou sdílí, jak se žije s prášky na spaní a kdy je návštěva lékaře správná volba.

Nespavci přináší i téma hledání energie, která je tolik potřebná pro to, aby bylo možné začít v životě měnit některé návyky. Nakonec přemýšlí také o tom, jestli je vůbec možné se se svojí nespavostí neprat, ale vzít ji do hry. Když nespíš, tak máš vlastně hodně času. V tom máme takovou školu toho, být sami se sebou, uzavírá rozhovor jedna z nespavců.

Druhou částí každé epizody je ambientní hudební skladba od Stanislava Abraháma. Zvukově vychází z míst, na které nespavci Magdalenu zavedli. Tato hudební mozaika je určena všem, kteří hledají v noci klid. Skládá se ze zvuků, které nás obklopují v denním životě. Ruchy města, dálnice, tržiště, kapajícího kohoutku, zvuky, kterých se v běžném životě nikdy nezbavíme a mohou nás někdy dokonce i štvát. Hudba posluchače provádí reálným světem a odvádí ho do míst méně reálných až kosmických. Pokud se vám náhodou stane, že při ní usnete a nedoposloucháte ji do konce, autorům to vadit jistě nebude.

Podcastovou sérii Nespavci poslouchejte na Radiu Wave od 31. ledna 2023. Každé úterý přistane nový díl na webu wave.cz/nespavci, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Magdalena Hejzlarová

Magdalena Hejzlarová

Magdalena je filmová režisérka, výtvarnice a také nespavec. V poslední době se jí daří držet rovnováhu a spí lépe. Díky tomu se může věnovat spánku v uměleckých projektech a se společností 13ka natáčí také krátký film na podobné téma. Spoluvede kreativní ateliér pro nadané umělce s mentálním handicapem a duševním onemocněním, který sídlí na Letné.

Stanislav Abrahám

Stanislav Abrahám

Stanislav je zvukový umělec, hudebník a pedagog. Jeho aktivity jsou rozkročené mezi ambientní, lidovou a klubovou hudbou, terénními nahrávkami, rozhlasovým dokumentem, zvukovými instalacemi. Jako zvukový designér spolupracoval s řadou umělců v různých audiovizuálních projektech v podobě tanečního divadla, filmu, live cinema, instalací, rozhlasových pořadů či mappingu. Jako pedagog zvukové tvorby působil na Akademii výtvarných umění a střední škole Michael, dále vedl řadu workshopů o nahrávání pro různé umělecké instituce. V současnosti působí jako zvukový designér v Českém Rozhlase, čerstvě se věnuje také muzikoterapeutické praxi. Jeho vystoupení bývají kombinací ambientních zvukových ploch a terénních nahrávek, doplněných o hru na fujaru, kameny, gong a modulární syntezátor.

Autorka podcastové série: Magdalena Hejzlarová
Námět: Magdalena Hejzlarová, Karolína Davidová, Barbora Šichanová
Autor zvukové části: Stanislav Abrahám
Dramaturgie: Karolína Davidová
Produkce: Ester Valtrová
Střih: Mikuláš Svoboda, Magdalena Hejzlarová
Vedoucí výroby: Dan Kupšovský
Zvukový mix: Jonáš Rosůlek
Odborná konzultace: Mgr. Karolina Janků, Ph.D.
Vizuály: Michaela Karásek Čejková
Art direkce vizuálů: Veronika Ruppert
Vyrobil Český rozhlas ve spolupráci se společností 13ka.
autor: Magdalena Hejzlarová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.