Sexuální skandál prince Andrewa zmizel z titulních stránek. Královna může za Megxit poděkovat

15. leden 2020

Stále ještě vévoda a vévodkyně ze Sussexu – nebo taky Harry a Meghan – se mohou po pár dnech vyjednávání s požehnáním královny Alžběty II. přestěhovat do Kanady. Proč to šlo tak hladce? Poslechněte si nový díl pořadu Kompot.

„Megxit“ určitě není nejlepší způsob, jak zakrýt skandály prince Andrewa, nejmladšího syna královny Alžběty. Ten se sice z veřejného života po svém nepovedeném televizním rozhovoru na BBC v listopadu stáhl, ale sex s nezletilou dál zatvrzele odmítá. A to i přesto, že ve speciálním vydání pořadu BBC Panorama promluvila jeho údajná oběť Virginia Giuffre. Andrewovi ji měl dohodit americký podnikatel Jeffrey Epstein, který ve vazbě kvůli žalobě za kuplířství spáchal loni v létě sebevraždu. Vyšetřuje se i verze, že byl zavražděn. Tento neuvěřitelný skandál ale díky jednomu instagramovému postu někdejší americké herečky Meghan Markle a jejího manžela zmizel z předních stránek novin. Poslechněte si, jaké zbraně mohli „Sussexovi“ vytáhnout v boji za svoji nezávislost na britské monarchii a jakou roli v tom hrály právě rozhovory s médii. A záleží na jejich odchodu vlastně vůbec tolik?

Moderátoři pořadu Kompot taky spočítali, kolik peněz poslaly zahraniční celebrity na pomoc Austrálii sužované požáry. Kdo dal nejvíc a kdo naopak fakt málo? Taky uslyšíte o obrovském úspěchu krátkometrážního animovaného filmu režisérky Darji Kaščejevové Dcera. Kaščejevová totiž získala nominaci nejen na Ceny filmové akademie (ano, Oscaři!), ale taky na Cenu filmové kritiky v kategorii Mimo kino. Zde soutěží se seriály Bez vědomí stanice HBO a Most! České televize. Porazí tyto giganty české zábavy studentka FAMU? A komu drží palce Hanka a Šimon? Pusťte si Kompot!

Českými bulvárními médii lomcovala kauza skupiny Mandrage a jejího zpěváka Víta Starého. Změnil se nějak způsob, jakým česká média informují o potížích umělců? Poslechněte si celý díl Kompotu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.