Signal se zaměří letos i na jiné umění než light design, říká jeden z organizátorů Marek Šilpoch

7. říjen 2019

V Praze odstartuje už posedmé festival Signal. Letošním tématem je revoluce, a festival tak nabídne mimo jiné instalaci složenou z trabantů, projekci filmu Visualist či instalaci Evy Jiřičné. Poslechněte si rozhovor s jedním z organizátorů Markem Šilpochem, který je zároveň spoluautorem instalace TRABI.

„Umělce vybíráme na základě společné debaty umělecké rady. Prvně se snažíme zvolit téma ročníku a potom se bavíme o umělcích, kteří by mohli nějak toto téma zpracovat,“ vysvětluje Šilpoch. Jakkoli je tématem revoluce, organizátoři prý nechtěli po umělcích, aby reflektovali sametovou revoluci ani revoluční rok. Spíše je nabádali, aby se zamysleli nad tím, co pro ně revoluce znamená jako termín a jakým způsobem ji lze v umění reflektovat.

Marek Šilpoch

Kromě pozvaných umělců vystavuje tým Signalu i vlastní instalace. Takovým dílem je i TRABI, které vzniklo ve spolupráci s organizací Post Bellum a za podpory německého velvyslanectví. Právě přes plot velvyslanectví se dostalo do Západního Německa patnáct tisíc východních Němců. Ti za sebou zanechali kolem tisíce opuštěných trabantů. Vznikl tak nápad na Petříně vystavit symbolických sto padesát trabantů, těch zbylo nakonec z důvodů, které si můžete poslechnout v rozhovoru, deset. V umělecky osvětlených trabantech budou moct návštěvníci zhlédnout videa vzpomínek německých uprchlíků, popelářů, kteří vše sledovali z ulice, ale i reakce tehdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše.

Jak se mění uvnitř týmu uvažování nad samotným festivalem? Kde všude se festival letos koná a které instalace jsou pro náročnějšího návštěvníka? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka