Sigur Rós se vrátili s deskou, která zhudebnila hořící duhu. Kapela na ní opět uhrane

7. červenec 2023

Už při pohledu na obal je jasné, že jedna z nejznámějších postrockových kapel vás ani tentokráte nenechá v klidu. Sigur Rós působí na hudební scéně už od roku 1994 a Átta je jejich osmým studiovým albem. A přestože výše zmíněná škatulka je pro jejich tvorbu asi stále nejvíce vystihující, je nutné podotknout, že ji kapela svou unikátností vždy přesahovala a určitým způsobem i ignorovala (stejně jako např. GY!BE).

Nová deska Átta tohle vše jen podtrhuje a její nádhernou sugestivnost akcentuje i videoklip k singlu Blódberg, který režíroval Johan Renck.

Klidný tok s mírně nervními podtóny nabízí i hudba francouzské skladatelky Cécile Schott neboli Colleen. Té v září vyjde album Le jour et la nuit du réel, koncepční deska, která provádí pomyslným tokem dne a noci, zachycuje subtilní nálady a zní chvíli bezmála pohádkově, jindy zase mysteriózně. Příjemně se rozvíjející synťákové skladby ale nikdy nesklouznou do banality.

Který projekt Aarona Turnera Viktor neznal a jak moc zapadl do dramaturgie tohoto dílu? A jak moc tam patří nová deska, kterou vydal Brian Eno? Poslechněte si celý díl Modelářů a nalaďte se na vlnu, která se temnotě (skoro) vyhýbá.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka