Šimanský a Niesner v Echu: hudbu jako my tady ještě nikdo nedělal

20. květen 2019

Jakuba Šimanského a Tomáše Niesnera můžete znát z hlučné přerovské kapely Unna – ta nicméně aktuálně spí a oba hudebníky tak můžete bok po boku vidět s akustickými kytarami. S jejich přispěním pomáhají do českého prostředí vnášet žánr amerického primitivismu. „Je troufalé to tvrdit,“ říká Tomáš při zmínce o jejich průkopnictví, které však dvojici nikdo neodpáře.

Album Tance neznámé přenáší do českého prostředí v USA zakořeněný žánr, který je spojen zejména se jménem John Fahey – tvrdohlavým hudebníkem, který s koncem 50. let překlopil bluesové základy do zcela nového tvaru. „Zažíval jsem krizi,“ zmiňuje Tomáš Niesner období, kdy cítil, že se ve své kytarové hře ocitl ve slepé uličce. A světlem na konci tunelu se ukázala nově nabytá záliba spoluhráče Jakuba Šimanského ve spletitém a náladotvorném drnkání na akustickou kytaru.

Právě to, že akustickou kytaru můžete mít bez jakýchkoliv dalších aparátů přistavenu u postele a kdykoliv tak zkoušet, považuje Jakub za velkou výhodu. On i Tomáš tak mohou zažívat zklidnění po letech hlučného hraní v Unně a tříbit styl, který je okouzlil.

Naživo budou Šimanský & Niesner k vidění třeba na festivalu On/Off nebo v Psych Tentu červencového festivalu Fluff. A jednotlivě je můžete zastihnout i v sestavách kapel Fotbal, respektive Vlněna.

Playlist:

Šimanský & Niesner – Ghawar
Michael Chapman – Youth Is Wasted on the Young
Evan Caminiti – Woven Into the Moon
Songs-Ohia – Trouble Will Find You
Šimanský & Niesner – Zloději zelených koní
Dagmar Voňková – Duhou
Gwenifer Raymond – Sometimes There's Blood
Danny Paul Grody – On Leaving

Znáte jména jako John Fahey nebo Jim O’Rourke? Měli byste! Pusťte si lekci amerického kytarového primitivismu s dvojicí Šimanský & Niesner.

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.