Sir Paul McCartney slaví 80. Nejcivilnější člen The Beatles s křehkým nitrem, říká o něm Pavel Turek

20. červen 2022

Paul McCartney 18. června oslavil své 80. narozeniny. O zakládajícím členovi The Beatles, otci DIY přístupu k hudbě a jedinečném skladateli a basistovi mluví hudební publicista, teoretik fotografie a redaktor týdeníku Respekt Pavel Turek jako o velmi kreativním a všestranném hudebníkovi s obrovským talentem na melodie. V rámci sestavy The Beatles ale Pavel Turek McCartneyho popisuje jako nenápadnou postavu a nejvíce civilně působícího člena.

„V druhé fázi kariéry se proti své vůli stává lídrem, manažerem, organizátorem a kreativním tahounem kapely,“ popisuje Pavel Turek pozdní McCartneyho působení v The Beatles, které trefně vykresluje také Get Back – třídílná dokumentární série režiséra Petera Jacksona. „Je to on, kdo tu kapelu táhne k experimentům, aniž by za to ale v tu dobu, kdy Beatles existovali, sklízel dostatečný kredit, protože tváří kapely zůstává John Lennon.“

Paul McCartney je podepsaný pod nespočtem hitů, má na kontě 32 singlových zářezů na vrcholu amerického žebříčku, 18 cen Grammy, šlechtický titul a hned dvakrát byl uveden do Rokenrolové síně slávy. „Je stejně dneska vtipný, že když se člověk dívá na streamovací služby, tak ta jeho nejhranější skladba je spolupráce s Rihannou a s Kanye Westem,“ říká Pavel Turek.

McCartneyho experimenty s přístupem „udělej si sám“ jsou něco, co se podle Pavla Turka v dnešní době domácího nahrávání ohromně trefuje do trendu doby a přemýšlení o tom, jak vlastně vzniká hudba. „To, že někdo udělal něco první, nebo něco první vyzkoušel, ať už jde o kapelu nebo o nahrávání nebo o image, tak se tam vždycky někde dobereme k těm Beatles nebo k Paulu McCartneymu.“

Podařilo se Paulu McCartneymu zůstat relevantní pro současnou mladou generaci? A jaká specifika má albová série McCartney, ke které se předloni po letech vrátil? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.