Slzy, bouře a sebepoznání. Poutník Tomáš Gavlas vypráví o přechodu Negevské pouště

18. září 2022

Tomáš Gavlas je poutník se zálibou v pouštích, filozofii a křesťanství. „Odmalička jsem měl zalíbení v poušti. Sen jsem si pak splnil návštěvou Íránu a Maroka. Když jsem potom ale začal chodit na poutě, připadalo mi, že na putování v poušti nikdy nebudu mít, že je to příliš náročné,“ vypráví v cestovatelském pořadu Casablanca.

Možnost pro sebe ale objevil v Izraeli, kde se přechod Negevské pouště dal zakončit v Jeruzalémě, tedy nejsvětějším městě. Vyrazil hned, jak se letos otevřela možnost do země vycestovat po covidovém lockdownu. Trasa vedla do značné míry po Izraelském národním trailu, putoval z Eilatu právě do Jeruzaléma.

Setkání s velbloudy, setkání se sebou

Cestu pečlivě plánoval nejen kvůli celkové orientaci, ale především kvůli dostatku vody v poušti i velkému riziku bouří a bleskových povodní ve vyschlých wádí. Nosil s sebou až 9 litrů vody. Připravoval se i na fakt, že přes den se teploty pohybují kolem 35 stupňů a v noci kolem nuly.

„Potkal jsem kozorožce, divoké velbloudy, pouštní lišku, v noci jsem ze stanu slyšel šakaly a nakonec žádné pavouky a štíry,“ vyjmenovává svoji zkušenost s tím, že poušť není mrtvá ani pustá. Po jedné bouři viděl zvířata sbíhat se k čerstvě tekoucí vodě a označuje to za hodně působivý zážitek. Druhá bouře ho naopak doslova srazila na kolena, vítr nesl nejen prach, ale i větve a prkna. „Přišlo černé nebe, napálily to do mě kroupy. Běs se hnal pouští. Kleknul jsem a zapřel se o hůlky, abych to přestál. Byl to v podstatě okamžik jistého odevzdání.“

Vnitřní cestou

Negevská zkušenost 600 kilometrů byla náročná, ale nabídla i momenty katarze. Tomáš Gavlas své poutnické zkušenosti zpracovává i jako spisovatel v knize Karlaz a také nabízí tzv. doprovázené poutě, při kterých těm, kteří si je objednají, nabízí společnost a naslouchání na kratších výletech v Česku. „Turista putuje proto, aby poznával vnější svět. Poutník proto, aby poznával svět vnitřní,“ tvrdí v závěru cestovatelské Casablanky.

Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru o „strastech těla a cestě ducha“, tedy o praktické stránce putování i silných zážitcích v Negevské poušti.

Slzy, bouře a sebepoznání. Poutník Tomáš Gavlas přešel Negevskou poušť
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.