Smrt ledvinek, návrat saka a krize dotýkání. Co se bude dít v módě v roce 2020?

8. leden 2020

Jaký je módní odkaz končící dekády a co se bude nosit v roce 2020? Od profesionálů z oblastí módního designu, stylingu, obchodu i nových materiálů jsme se dozvěděli, že nás čeká smrt ledvinek, úpadek street wearu a růst bio hackingu. Vrátit se má elegantní móda, saka a krejčovina. Takzvaná „krize doteku“ má vedle strojů na objímání přinést hapticky zajímavější oblečení a produkty.

Úpadek street wearu a pomalá smrt ledvinek

Pokud jste vloni nezahořeli pro trend ledvinek, můžete si gratulovat. Všichni tři respondenti z oblasti street stylu a street wearu řekli, že tenhle doplněk letos zažije odliv zájmu. Podle stylistky Daniely Pilné ledvinky nahradí malé hranaté cross body taštičky. Štěpánka Pivcová a Daniel Nikolov z Footshopu věří spíš v zajímavější a neobvyklé typy malých tašek, jaké dělá třeba český brand Naut.

Všichni tři se také shodli v tom, že postupný útlum čeká v následujících letech sportovní módu a sneakers. Ačkoliv k nám má trend dorazit jako obvykle se zpožděním, v zahraničí je už prý jasné, že budoucnost nepatří oversized street wearu a velkým logům, ale eleganci a krejčovině. Místo mikin budou zásadním kusem oblečení saka v nejrůznějších verzích. Poslechněte si o trendech, které budou rezonovat v letošním street stylu, na červených kobercích i v hudebních klubech.

Bio hacking a udržitelné materiály

Na trendy v materiálech jsme se zeptali designérek Marie Niny Václavkové a Elišky Knotkové, které působí v laboratoři materiálů MatériO. Obě věří, že budoucnost je o udržitelnosti, bio hackingu a šetrnosti k přírodě a lidem ve výrobě. Poslechněte si jejich tipy na udržitelné oblečení z odpadních materiálů: od plavek a sportovního oblečení z recyklovaných vláken až po tenisky, které se díky mikroorganismům přizpůsobují tomu, jak se v nich cítíte.

Street style trendy podle Daniely Pilné aka Diligent Moments

Důležitým tématem pro rok 2020 je podle Marie Niny a Elišky „krize doteku“. Vyvolává ji rostoucí fyzická odtažitost lidí a převaha hladkých a na dotek nudných ploch a obrazovek, kterými se obklopujeme. Odpovědí na to jsou například hugging machines, stroje na objímání, a také rostoucí popularita oblečení z měkkých a zajímavě strukturovaných materiálů příjemných na dotek.

Poslechněte si víc o módních a materiálových trendech v podcastu Modeschau, ve kterém zveme také na brněnskou výstavu Móda 2.1. Ta poukazuje na neustálé zrychlování módy v jednadvacátém století. Ačkoliv se čím dál tím víc mluví o udržitelnosti, módní průmysl chrlí rok od roku větší množství produktů.

Profi grafika, trendy sklo a porcelán a návrat kurzů keramiky

Podle šéfredaktorky webu Czechdesign Veroniky Pařízkové se během poslední dekády zásadně zlepšila vizuální komunikace měst. „Už nedochází k tomu, že by logo nakreslil někdo z úřadu v malování. Konečně se dělají transparentní soutěže a realizace jsou zadávané zkušeným grafickým designérům. Je to vidět u velkých státních institucí a výsledky jsou jednoznačně kvalitnější,“ popisuje Veronika Pařízková.

Trendy podle Czechdesign: keramika od autorů jako Louisa Bělohlávková

Největší boom ve spolupráci firem a designérů zaznamenalo v posledních patnácti letech české sklo, kterému se u nás i v zahraničí bude dařit i letos. Novým rostoucím trendem je podle Veroniky Pařízkové porcelán a keramika. Ať už v podobě váz, nádobí a interiérových doplňků od známých designérů, ale také jako volnočasová kreativní aktivita. V roce 2020 budou k populárním koníčkům patřit kurzy keramiky. Poslechněte si, proč.

Playlist:

Bad Bunny – Ni Bien Ni Mal
Blast Masta – Candy
Rosalía – A Ningún Hombre
Aldous Harding – Fixture Picture
Solange – My Skin My Logo
Joyce Manor – Comfortable Clothes

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.