Snažím se lidi přiblížit tichu, říká klubová naděje Francois Svalis ve Startéru

18. září 2017

Než rozjedeme nový ročník hitparády neobjevených hudbeních talentů, ve vysílání Startéru se potkáváme s muzikanty, o kterých už se vede šeptanda. Producent Francois Svalis, nositel jedné z letošních Divokých karet, díky níž si zahrál na United Islands of Prague nebo na Besedě u Bigbítu, už má v e-mailové schránce nabídky od tří zahraničních labelů a spoustu dalších koncertních zastávek – třeba při doprovodu Ventolina.

Student sinologie a náruživý cestovatel má velké hudební ambice, ale i zenovou skromnost. „Snažím se nejvíc lidi přiblížit tichu,“ popisuje svou hudbu Francois Svalis, respektive sedmadvacetiletý hudebník z Brna David Pospíšil, „příroda hraje mnohem líp než já. Snažím se ji vnést do své hudby, dát do ní klid. Chci donutit lidi, aby si po poslechu mé písničky vyrazili do lesa.“

Lidi mu prý často říkají, že v jeho hudbě cítí orientální prvky, což on sám neslyší. Přiznává ale, že ho v hudbě často inspirují zážitky z cest. „Když mám pocit, že mi nejde koncert, představím si hory v Číně nebo nějakou džungli, lagunu, tam se čvachtám, hledám do toho tóny a jde mi to tak nějak líp,“ říká člen „brněnské party“, skupiny mladých muzikantů, kteří se během posledních pár let dokázali etablovat na české scéně a často teď míří za hranice. Patří sem indierockoví Ghost of You, vítězové loňského ročníku exportní soutěže Czeching Himalayan Dalai Lama, improvizační duo 1flfsoap, které má za sebou třeba koncertování v Londýně, nebo analogový král HRTL, který v Czechingu o pozornost zahraničních rádií zápasí letos. „Je to jakýsi vibe devadesátého ročníku. Spousta z nás má rodiče hudebníky, kteří se znají mezi sebou. Kryštof Matěj z Himalayan Dalai Lama mi říkal, že jsme společně chodili ke stejnému učiteli, panu Pliskovi, na bicí. Potkávali jsme se na lavičce před přehrávkami. Potkávali jsme se taky kolem klubů, Desertu, Trojky a tak.“

Poslechněte si Startér s producentem Francoisem Svalisem i s povídáním o tom, jak Davidova kariéra musí explodovat do 3. ledna, a počkejte si i na živý set.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.