Sociální ubytovny a londýnská fashion: Fotky Hany Knížové potkáte v Dazed i v galeriích

31. srpen 2015

Její fotky potkáte v londýnských galeriích nebo v magazínu Dazed & Confused. Už pět let pracuje v Londýně jako fotografka na volné noze a vedle komerčních módních editorialů se stíhá věnovat i vlastním projektům, portrétům a sociálním dokumentům. Hana žije sen spousty mladých kreativních lidí.

Na začátku bylo rozhodnutí zkusit přijímačky na London College of Communication. „Studovala jsem média na Karlově univerzitě a fotku dělala spíš sama pro sebe. Když jsem se přihlásila na magistra do Londýna, moc jsem nepočítala s tím, že by to mohlo vyjít. Ani po skončení školy jsem to vůbec neviděla růžově, v podstatě asi 80 % mých bývalých spolužáků se fotografii dál nevěnovalo.“ Mezi faktory, díky kterým se člověk může v Londýně prosadit, zmiňuje talent, odhodlání, velkou motivaci a energii, ale také štěstí, náhodu a shodu okolností. Ve fotografii ji nejvíc zajímá moment osobní interakce s fotografovanou osobou.

03461931.jpeg

Vedle módních editorialů a dalších komerčních zakázek se Hana věnuje svým dlouhodobým sociálním dokumentům. Jedním z nich je Hamr na Jezeře, série fotografií a příběhů dětí z výchovného ústavu. „Byl to velmi zajímavý a intenzivní zážitek, trávit s nimi společný čas. Hamr je kousek od místa, kde jsem bydlela jako malá, a vždycky ve mně vzbuzoval zvědavost. Chtěla jsem vědět, jak tam děti žijí, jaké jsou jejich osudy.“ Vedle výstavy v Londýně se fotografie z Hamru na Jezeře objevily i v Dazed & Confused.


Podívejte se na fotografčin web: http://www.hanaknizova.com/

Série ale ještě není uzavřená, Hana se chystá do ústavu vrátit a v práci pokračovat. Otevřený je také další zajímavý projekt The Ridge Hotel, portréty lidí ze sociální ubytovny v kalifornském Oaklandu. „Nejvíc času jsem strávila čekáním na recepci, kde hrála pořád dokola jedna páska. Někteří rezidenti se nechali přesvědčit k rozhovoru a focení a pozvali mě do svých pokojů.“

Poslechněte si celý rozhovor.

03461932.jpeg
03461936.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka