„Soulful“ Echo Jardy Petříka s debutovou deskou Fatimy

28. květen 2014

Poslední květnové Echo bylo plné letních nálad, soulu, atmosférického instrumentálního hip hopu i poklidných rovnobeatových houpaček. Rubrika 3 in 1 představila debutovou desku zpěvačky Fatimy.

Zprodukoval ji a kompletně smíchal (a zároveň se autorsky podílel na čtyřech z celkových dvanácti skladeb) Samuel Shepherd aka Floating Points, jeden ze zakladatelů labelu Eglo Records, kde také v polovině května nahrávka Yellow Memories Fatimě oficiálně vyšla. Z alba zazněly skladby Do Better, Underwater a Talk.

Úvodní minuty ale patřily řeckému producentovi Dimitrimu Dimasovi, který si přezdívá ∆ ∆, a skladbě Let In Morning Light z jeho loňského EPčka Skyway. Všechny zbylé releasy, na které v posledním květnovém Echu přišla řada, už měly datum vydání v roce 2014, počínaje Michaelem Baumannem a jeho dvanáctipalcem Glitz, který vydal pod svým aliasem Soulphiction u labelu Circus Company.

Čtyři roky o sobě Manuel Moran nedal vědět (alespoň co se týče vydavatelské aktivity), nicméně čekání na další release pod jeho aliasem AFTA-1 se vyplatilo. Mixovaná kompilace nevydaných tracků U N D E F I N E D, kterou navíc poskytl v digitální verzi zdarma ke stažení, je plná skvělého instrumentálního hip hopu zakouřeného losangeleského střihu, a i proto ji v Echu představily hned dvě ukázky – UniversaLove a Intro Dream.

Po třech letech se Matthewdavid vrací k labelu Brainfeeder, kde mu na konci června vyjde nové album In My World. Oficiálně je zatím venku stejnojmenný titulní singl a ten také zazněl po dvou ukázkách od AFTA-1. To britskému producentovi Leonu Vynehallovi vyšlo v březnu na Martynově labelu 3024 po několika dvanáctipalcích a EPčkách první dlouhohrající album Music For The Uninvited, které kombinuje aktuální klubový zvuk se smyčci a trumpetou. Po ukázce Christ Air ještě dostal před rubrikou 3 in 1 prostor Dibia$e a jedna z jeho hip hop cut-up miniatur z aktuálního alba Sche-mat’iks, které se po loňské kazetové verzi letos dočkalo i vinylového a digitálního releasu, opět u labelu 10 Thirty Records.

Po Fatimě patřily poslední minuty Echa nejdříve vyklidněným skladbám od montrealského mladíka Drew Gragga (EPčko Over-Under vyšlé na imprintu Other People Nicolase Jaara), respektive německého producenta Christiana Löfflera (minialbum Young Alaska), aby se v závěru trochu zrychlilo a přidalo na pompéznosti díky dvěma aktuálním releasům labelu Ninja Tune.

Prvním byla skladba Secrets z Martynova EPčka Forgiveness, které předchází jeho třetí řadovce, jež vyjde v červnu také u Ninja Tune, a druhým pak veterán Mr. Scruff se závěrečnou písní Feel Free z jeho nové desky Friendly Bacteria, která také uzavřela celé „letní“ Echo. Rubrika 3 in 1 si v prvním červnovém vydání vezme krátkou dovolenou a celá šedesátiminutovka bude věnovaná představení čtvrtého ročníku rakouského festivalu Heart Of Noise, který proběhne v Innsbrucku mezi 6. a 8. červnem.

Playlist:
∆ ∆ – Let In Morning Light [Skyway EP] /Fourth Wave, 2013/
Soulphiction – Glitz [Glitz] /Circus Company, 2014/
AFTA-1 – UniversaLove [U N D E F I N E D] /self-released, 2014/
AFTA-1 – Intro Dream [U N D E F I N E D] /self-released, 2014/
Matthewdavid – In My World [In My World] /Brainfeeder Records, 2014/
Leon Vynehall – Christ Air [Music For The Uninvited] /3024, 2014/
Dibia$e – Doowop [Sche-mat’iks] /10 Thirty Records, 2014/

Rubrika 3 in 1:
Fatima – Yellow Memories /Eglo Records, 2014/
Do Better
Underwater
Talk

Drew Gragg – Refraction [Over-Under] /Other People, 2014/
Christian Löffler – Veiled Grey [Young Alaska] /Ki Records, 2014/
Martyn – Secrets [Forgiveness EP] /Ninja Tune, 2014/
Mr. Scruff – Feel Free [Friendly Bacteria] /Ninja Tune, 2014/

Spustit audio