Špatná poezie a padající prezident. Konec března byl ve znamení šikany celebrit

29. březen 2021
Fenomem

Kanadská básnířka indického původu Rupi Kaur se proslavila na Twitteru a Tumblru, prodává miliony kusů svých sbírek, objektem zájmu tvůrců memů ale ještě nebyla. Když si na konci března založila TikTok a začala na něm v krátkých videích přednášet úryvky ze svých děl, začala jedna její báseň trendovat na sociálních sítích. Rozhodně to ale nebylo tak, jak by sama chtěla.

Báseň Mléko a med ze stejnojmenné sbírky o sexuálním obtěžování zaujala Twitter. Přesněji pohyby, které Rupi Kaur dělá, když ji čte. Bizarní kontext a její teatrální projev zrodily internetový virál s hashtagem o nejhorší poezii všech dob.

Internetová šikana kanadské básnířky jen potvrzuje trend memů z konce letošního března, které si někdy trochu netaktně střílí z chyb či poklesků různých celebrit. Americký prezident Biden při nastupování do letadla třikrát za sebou upadl na schodech a internet zaplavily koláže politika se zápasníky nebo hráči amerického fotbalu. To samé se stalo s fotkami anglického prince Philipa, kterého nedávno propustili z nemocnice.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, čím se básnířka Rupi Kaur stala populární na Twitteru. Zaslouží si její básně vážně hashtag o nejhorší poezii všech dob a co má společného s padajícím prezidentem Bidenem nebo skoro stoletým princem Philipem? A proč se vlastně internet tak rád vysmívá celebritám?

Princ Philip meme
Princ Philip meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.