Špína o DIY tetování: Čára nemusí být rovná, aby byla hluboká

15. duben 2016

Tetování není jenom vymydlený salon, drahé mašinky, oficiální certifikát na zdi a generické motivy z katalogů. Tetovat se může taky jehlou na tužce nebo strojkem udělaným z walkmana, u vás v obýváku nebo třeba v lese. Nebo taky v rozhlasovém studiu.

Trojice hostů silvestrovské Špíny byla hodně různorodá – dva vycházejí z prostředí anarcho-punkové subkultury, ale zatímco Vlasta si stále jede v inkoustovém undergroundu, Míša si právě dodělává oficiální kurzy potřebné k práci v běžném tetovacím studiu, a do třetice Adéla se pevně drží ručního tetování jehlou a obrázky maluje hlavně na sebe. Všechny ale spojuje velká láska k permanentnímu značení kůže. I to, co pro ně tetování znamená, je různé – autoterapii, záznamy o vyrovnávání se s přechodovými momenty v životě, trvalé umění, uchovávání si vzpomínek a přátelství, překračování hranic a do jisté míry i provokaci.

A i když ani v tomhle mezi hosty nepanuje stoprocentní shoda, třeba právě Míša dokazuje, že mezi světem oficiálního řemesla, které dělají certifikovaní profesionálové pro obživu, a světem do-it-yourself kérek, které vznikají často spontánně a v polních podmínkách a jejichž hodnota spočívá v něčem úplně jiném než v technické dokonalosti, neexistuje jasně vymezená a neprůchozí hranice. Všichni se ale shodnou na tom, že tetovací samizdat je pro ně svobodným prostředím, kde tvořit může opravdu každý. Důležitá je jak individuální kreativita, tak solidarita a pospolitost spojená s punkovými principy.

03542086.jpeg

Poslechněte si speciální, bzučením strojku poháněnou a černou barvou umazanou Špínu – dozvíte se, jak se naši hosti k DIY tetování dostali, jak a kde ho praktikují, jak řeší hygienické podmínky, jak vnímají rozdíl mezi jehlou v ruce a elektrickým strojkem, mezi daným motivem a freehand improvizací, jak se vztahují k původním technikám a motivům starým tisíce let, jak se dívají na dnešní mainstreamizaci tetování nebo jakou hudbu mají s kérováním spojenou a proč. A třeba i to, jak snáší bolest Petr Wagner (spoiler alert – na svůj věk docela dobře).

 

O DIY tetování jsme nejen mluvili, ale taky ho na vlastní kožichy vyzkoušeli. Podívejte se na výsledky a v osm večer na Radiu Wave laďte silvestrovskou Špínu! \m/ \m/

Zveřejnil(a) Špína dne 31. prosinec 2015

Playlist:
Telefon – Epocha Kalašnikova, 2:58 (Papagájův Hlasatel Records)
Walden – Krajina, 4:43 (Noise Assault Agency Budweiss)
Kontroll – M.O., 3:15 (Silver Rocket)
Useless Children – Sky Is Falling, 2:09 (EXO Records)
Balaclava – První Den Roku Nula, 4:42 (Silver Rocket)
GNU – Nebešťan, 5:09 (Silver Rocket, Scrape Sound)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.