Špína s Czechcore.cz: Hudba automaticky nedělá lepší lidi, říká Jirza při čtení diskuzí

15. květen 2016

Kdo by to řekl, první DIY web u nás funguje už 17 let. Koncem 90. let, kdy Czechcore.cz spouštělo pár nadšenců, byl ještě internet luxusem, který si nemohl dovolit každý. O tom, jak se za tu dobu proměnil, jaké má místo v informační době a jestli se diskuze na stránkách liší třeba od těch na iDnes.cz, jsme si ve Špíně povídali s dlouholetým členem redakce Czechcoru Jirzou.

Přelom tisíciletí znamenal alespoň v zahraničí moment, kdy se papírové fanziny sloužící jako důležitý rozcestník pro hardcore/punkovou scénu začaly vytrácet. Velkým protivníkem byl internet. Publikovat na webu nedalo zkrátka tolik práce s lepením, stříháním a přepisováním článků. Fanziny ale nikdy skutečně nevymizely. U nás se začala rodit konkurence, víc však potřebný spojenec, v roce 1999. Tehdy se skupinka tří lidí rozhodla založit stránky o hardcore punku. Snad se pro název inspirovali článkem Hard Core – Czech Core, který vyšel v roce 1990 v samizdatovém časopise Vokno. Jasné ale je, že začínali od nuly – neměli se ani od koho učit, takový web u nás a téměř ani v zahraničí nikdo neprovozoval. Původní myšlenka měla s fanziny hodně společného. Czechcore.cz měl ukazovat, že hardcore není jenom hudba, ale je s ním spojená určitá ideologie vycházející z hesla DIY, tedy udělej si sám.

Unikátní je Czechcore právě v tom, že na stránky můžete vkládat příspěvky vy sami pod sdílenou přezdívkou DIY – punk totiž stojí na práci a nadšení neprofesionálů, spojuje je právě láska. To ale není jediné, co na Czechcoru bují, najde se tam taky hodně nenávisti v oblíbených diskuzích na otevřeném fóru. „Hudba jako hardcore punk z lidí automaticky nedělá lepší lidi,“ komentuje diskuze Jirza, ale připomíná, že pod tím vším se někdy skrývá zajímavá myšlenka a bouřlivé hádky uvádí na scénu důležitá témata. Stránky byly a doposud jsou otevřené všem, jak zdůrazňuje Jirza. Pokud máte fotky nebo byste snad chtěli napsat recenzi na demo nahrávku od své oblíbené kapely, nic vám v tom nebrání. Stačí poslat jeden e-mail.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.