Špína v pražském podzemí pátrá po osudech zaniklých klubů

23. květen 2019

Není nic staršího než včerejší klubový program, platilo téměř bez výjimek na pražské scéně 90. let. I dneska by se člověku chtělo povzdechnout nad prchavostí existence některých prostor, kde stovky návštěvníků zažívají nezapomenutelné večírky, aby už pár měsíců po zavření začala kolektivní paměť nezadržitelně řídnout.  

Dvěma „pankerkám v domácnosti“, Věře Šebestové a Karolině Válové, už povzdechy a vzpomínky přestávaly stačit, a tak začaly systematicky pracovat na tom, aby se na místa zásadní – i na ta obskurnější – nezapomnělo úplně. Do Špíny přišly proto, že výběr z jejich práce vychází v těchto dnech i knižně.

Karolína Válová a Věra Šebestová

Nejjednodušší cestou bylo začít stránkou Zaniklé pražské kluby na Facebooku – a také se v první fázi odrazit od míst, ke kterým měly Věra nebo Karolina (nebo obě) srdeční vztah. Efektem sněhové koule se začali nabalovat další pamětníci, muzikanti, ale i někdejší provozovatelé a promotéři. Příspěvky byly v komentářích spouštěčem laviny historek, insiderských narážek a emočních výlevů – a to převážně v pozitivním slova smyslu. Zprvu nenápadné stránky se také postupně staly určitou mezigenerační spojnicí, nezřídka zasahující do 70. a 80. let, přičemž za nejsilnější období lze považovat počátek let devadesátých, předznamenaný akcí Otevřete kluby, nemáme kde hrát.

Při dokumentování první porevoluční vlny autorky obzvlášť oceňují spolupráci s Amritem Senem, někdejším zpěvákem hardcorových legend Majklův strýček. Necelé tři roky po založení FB stránky došlo na úvahy o knižní podobě. Ta nakonec vznikla na základě spolupráce Věry a Karoliny s Ladislavem Krtičkou. „Křest“ knihy je naplánován na 31. května do klubu Dead Jack, živě zahrají V.T. Marvin a USKS band.

Budou Věra s Karolinou v mapování pokračovat? Expanduje kolonka „cizokrajná perla“ do hlubinného průzkumu mimopražských prostor? Poslechněte si celou Špínu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.