Spisovatel Marek Šindelka: Facebook je mapa samoty

24. září 2014
Liberatura

Na začátku letošního roku jsme avizovali nejzajímavější připravované tituly. Byl mezi nimi i nový povídkový soubor Marka Šindelky Mapa Anny. Čtvrtá kniha mladého prozaika, nositele Ceny Jiřího Ortena a Magnesie Litery 2011 za prózu, je konečně venku. Naplnila očekávání? A kam se Šindelka posunul od poslední knihy Zůstaňte s námi?

„Vždycky rozvíjím téma, které jsem naznačil už v minulém textu,“ vysvětluje Šindelka v úvodu rozhovoru, když se ho ptáme, jak začala práce na novince Mapa Anny. Stejně jako v Zůstaňte s námi se v nové sbírce autor věnuje mezilidským vztahům. „Tentokrát jdu ale víc do hloubky,“ tvrdí Šindelka. Dáváme mu za pravdu. V Mapě Anny se v jedné povídce octnete hluboko pod zemí mezi pomalu rostoucími nerosty. Hlavně se ale dostanete pod kůži představitelům Šindelkových povídek, kteří často těžce prožívají pouhou existenci vlastního těla.

Právě tělo je ústřední motiv Mapy Anny, které jde všelijak modifikovat, jeho vzhled lichotivě upravovat přes všemožné aplikace, stejně ale zestárne. Vychovává v nás dnešní doba narcistní tendence? Sociální sítě i se svou nutností pečovat o osobní avatary v autorovi spíš vzbuzují osamocení: „Facebook je mapa samoty,“ hodnotí Šindelka.

03214465.jpeg

Poslechněte si Liberaturu o nové knize jednoho z nejnadějnějších autorů české literatury a dozvíte se, proč pořád holduje formátu povídky a proč mu pro dnešní dobu přijde nejpříznačnější. Zjistíte také, jak promyšleně strukturovaná je Mapa Anny i které texty nám v souboru přišly nejlepší.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.