Spor resortu školství a Fajn radia o „prank“: Kdy začíná kyberšikana?

12. duben 2016

Učitelské profesní sdružení odmítlo soutěž Fajn radia, která vyzvalo třídy, aby natočily „pranky“ na své učitele, a vyhrály tak zájezd za tři čtvrtě milionu korun. Stanice říká, že podobné aktivity pedagogy a žáky stmelují, ministerstvo školství se ovšem proti soutěži důrazně ohradilo. Publicita a finanční odměna prý ničí léta práce ministerstva, škol i rodičů.

Na konci února vyšel na několika českých webech zaměřených na vzdělávání, včetně serveru e-bezpeci.cz, kritický komentář Kamila Kopeckého, specialisty na kybernetickou kriminalitu z Univerzity Palackého v Olomouci, k soutěži Fajn radia „Vytočte svého učitele a natočte jeho reakci a vyhrajete Fajn lyžák za 750 000 Kč“. Soutěž stanice vyhlásila v listopadu 2015 a trvala do prosince. Článek upozorňoval na několik sporných videí, na kterých žáci učitele například polívali kbelíkem vody nebo vyskočili během vyučování z okna. Videa se šířila přes YouTube a Facebook, kam je školy nahrávaly. Podle pořadatelů soutěže šlo o tzv. pranky, tedy pouze o humor. Kampaň by pravděpodobně proběhla éterem bez větších vln, kdyby se v únoru nezačala celostátně řešit tragédie na pražské střední škole Na Třebešíně. Učitelka, která byla studenty dlouhodobě šikanována, zemřela a videozáznam šikany studenti rovněž uveřejnili na internetu.

Učitelské profesní sdružení zaslalo 7. března výzvu ministerstvu školství, ombudsmance Anně Šabatové a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání s žádostí, aby se proti soutěži ohradily.
„Myslím si, že tohle zvláště v atmosféře nedávných událostí se šikanou učitele je skutečnost dosti závažná. Ta výzva a pranky zapadají přesně do toho, co patří do kyberšikany. Jestli se máme bavit o prestiži učitelů a jejich postavení ve společnosti, tak není možné vyhlašovat takové soutěže. Šikana je vždy omlouvána jako ‚humor‘. Pokud ji řešíte mezi žáky, tohle je první, co vám řeknou,“ vyjádřil se pro Radio Wave Zdeněk Sotolář, zástupce Učitelského profesního sdružení. „Nechci přímo mluvit o nějakých pokutách od Rady, ale myslím, že by měli uznat, že to přepískli,“ odpověděl na otázku, jak by si UPS představovalo ideální řešení. „Hlavně by to nemělo zapadnout, aby i ostatní věděli, že tohle by se nemělo dít.“

MŠMT se jako jediný z vyzvaných orgánů proti soutěži ohradilo. „O zmiňované soutěži víme, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy naprosto respektuje svobodu slova. Každopádně soutěž považuje ministerstvo za nevhodnou a upozorňuje na rizika přestupování pravidel slušného chování vůči učitelům možná i pod jejím vlivem. Proto ji neschvalujeme,“ řekla Radiu Wave tisková mluvčí MŠMT Jarmila Balážová.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v oficiálním dopise zveřejněném na stránkách UPS odpověděla, že nic dělat nemůže, protože se videa uveřejňovala na internetu. „Rada nemá kompetenci váš podnět vyřídit, jelikož videa k soutěži byla umisťována na internetový server YouTube a nad takto sdílenými soubory Rada nevykonává svou kompetenci,“ napsal předseda RRTV Ivan Krejčí. Ombudsmanka Anna Šabatová se v separátní reakci odvolala na to, že počká až na rozhodnutí Rady.

Čtěte také

Radio Wave požádalo o vyjádření i Fajn radio. Dostalo ho pouze v písemné podobě, nahrání záznamu Filip Hubáček, tiskový mluvčí společnosti Media Bohemia, která provozuje Fajn radio, odmítl. „Ve svém dotazu odkazujete na reakce několika organizací. … Nicméně samotné tyto odpovědi naznačují, že byly učiněny bez znalosti kontextu, pravidel soutěže a způsobu, jak soutěž byla komunikována. Z odpovědí ‚institucí‘ je více nežli zřejmé, že odpovídaly na otázku celospolečenského problému než na naši konkrétní soutěž, s jejímiž pravidly a průběhem zjevně nebyly seznámené,“ reagoval na vyjádření MŠMT, RRTV, Anny Šabatové a školského ombudsmana Eduarda Zemana, který zmiňuje „pranky“ v soutěži komerční stanice a dává je do kontextu s kauzou Třebešín.

„Interpretace, jestli je tato soutěž příčinou šikany učitelů, je samozřejmě obtížně prokazatelná. Všichni ale víme, že respekt pedagogů je potřeba budovat a je to na celé společnosti. A v tom je obrovská role médií, aby pomáhala vytvářet atmosféru, kde bude respekt učitelů zasloužený,“ dodala poté Balážová.

Fajn radio ve svém vyjádření zdůraznilo, že se v soutěži „Vyhraj Fajn lyžák“ objevila zinscenovaná videa a to vítězné vzniklo na základě dramaturgického dohledu vedení školy, které samo vybíralo z více scénářů. „Soutěž tedy od začátku měla vést ke společné aktivitě studentů a učitelů,“ dodal Hubáček. „Víme, že se do toho aktivně zapojili i učitelé, i když moc nechápu proč. Videa potom díky internetu začínají žít vlastním životem a stávají se inspirací. To, co je dneska žert, může být zítra šikana,“ řekl Zdeněk Sotolář k aktivní účasti pedagogů. Fajn radio ale jakoukoliv odpovědnost v podněcování ke kyberšikaně ve třídách odmítá.

„V kontextu dneška a nešťastných událostí, které se odehrály na počátku roku 2016, je možné smysl soutěže překroutit ve vámi naznačovaném smyslu,“ reagoval Hubáček pravděpodobně na otázku RW, zda stanice přizpůsobila medializaci soutěže událostem na střední škole Na Třebešíně. „Odmítáme, aby veřejnoprávní rozhlas stigmatizoval učitele, kteří jsou ochotni a schopni pracovat spolu se svými studenty na mimoškolních akcích. Z naší zkušenosti víme, že soutěže, které přivádí učitele a studenty dohromady, naopak pozici učitele v očích studentů posilují,“ píše tiskový mluvčí Fajn radia.

02338092.jpeg

S tím ale evidentně nesouhlasí školský ombudsman Eduard Zeman: „Právě média (která mimochodem v nedávných dnech ostře hodnotila kauzu zemřelé učitelky) by si měla uvědomit svou společenskou zodpovědnost v takovýchto věcech. Jediná podobná mediální akce, spojená s financemi a publicitou, ovlivní mnohem větší počet mladistvých (a také mnohem zásadněji) než léta snah ministerstva, škol i rodičů,“ píše na webu MŠMT.

Videa, která jsou zmíněná v kritickém komentáři na e-bezpeci.cz ze začátku března, už nejsou na YouTube dostupná. Učitelské profesní sdružení a MŠMT i bez podpory RRTV možná slaví malé vítězství. Zadání dalšího ročníku soutěže o „Fajn lyžák“ bude prý podle vyjádření Fajn radia koncipováno „nově a zcela jistě zohlední události, které se odehrály v mezidobí“.

Česká školní inspekce na konci března potvrdila, že učitelka pražské průmyslovky Na Třebešíně, která v únoru zemřela, byla šikovaná svými studenty. Jak pomůže novela školského zákona snazšímu odhalování šikany, vysvětlila v rozhovoru mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.