Srdečně vztyčený prostředník z carského Ruska. Seriál Veliká se vrací s druhou sezonou

20. leden 2022

Na konci první řady Veliké, občas pravdivého vyprávění ze života ruské carevny Kateřiny, jsme hrdinku zastihli v prvních týdnech těhotenství a na prahu revoluce. Mocenský chaos záhy rozštípne první epizoda: mladá panovnice strategicky dosáhla svého a střídá pro vládu nedisponovaného manžela Petra na trůně.

Pokoutné a napínavé manévry palácového převratu tak střídají jiné cíle. Jak si udržet moc a jak reformovat Rusko? Ideálně v souladu s vlastními představami a hormonálními výkyvy, které Kateřinu jako nastávající matku pravidelně sužují?

Pocity a pokušení

Ani s další desítkou epizod Veliká neslevuje nic ze svých silných stránek. Zůstává volné nakládání s historickými fakty, které seriál otevřeně avizuje už v titulkové sekvenci. Showrunner Tony McNamara nadále dovedně kombinuje životopisné drama s fantazií, mocenské manévry s fraškou a jedové sliny, orální sex a vulgarismy s romantickou komedií.

Z druhé sezony seriálu Veliká

Ačkoliv seriál málokdy vystoupí zpoza palácových zdí, pravidelně vzniká dojem, že sledujeme rozmáchlou, výpravnou fresku. O reálie samotné tolik neběží, spíš o nadčasový střet vybájených představ s přízemní skutečností, sílu klepů časem přerůstajících v mýty a portrét mikrospolečenství, kde slepým zvládne vládnout maximálně tak jednooký král.

Ačkoliv Veliká v druhé sezoně doplňuje už tak vynikající obsazení skvělými hosty – například Gillian Anderson v roli Kateřininy matky, přebornice v disciplíně zvané sňatky z rozumu – největší váha a zdroj diváckého potěšení pořád spočívá v ústřední dvojici.

Mladá carevna v podání Elle Fanning ztělesňuje mix sebevědomí, optimismu a frustrace, Nicholas Hoult jako její manžel car Petr přišel o notný kus své mladické hýřivosti. Místo toho se ale snaží vyznat v emocích, které v něm obtěžkaná Kateřina probouzí, a také krotit vlastní libido, protože s ním cvičí v těch nejméně vhodných okamžicích.

Těhotenství? Huzzah!

K nejsilnějším prvkům nové série patří motiv carevnina těhotenství. Kateřina se palácovými chodbami pohybuje s outěžkem plných osm epizod a rostoucí břicho ji připodobňuje časované lidské bombě. Její moc je totiž stále vratká a mladá žena zůstane v bezpečí tak dlouho, dokud neporodí dědice trůnu. Ačkoliv se Veliká radostně noří do tělních tekutin, pochodů i pudů, těhotenství Kateřiny patří spíš do ranku hrozivých znamení – podobně jako živý krokodýl, který v palácových chodbách děsí pověrčivé aristokraty.

Z druhé sezony seriálu Veliká

Že se Kateřina na dvoře stává nepatřičným elementem a snadným terčem avizuje třeba její notně pozměněný apetit. V opulentní palácové atmosféře, kdy se pravidelně hovoří o vybraných pokrmech a kde se i Petr hrdě prezentuje jako gourmet, si panovnice pochutnává na hlíně a rezavých hřebících.

Pokud něco zamrzí, pak je to poněkud macešský přístup ke starým známým postavám, které Kateřině dopomohly na trůn. Z hraběte Orla, brýlatého zbabělého intelektuála, se stává carevnin přední poradce a bohužel i zbytečná figurka. Podobně generál Velementov už sice nemusí snášet přezdívku „tlusťoch“, ale bez válečného zbrojení nemá co na práci.

Z druhé sezony seriálu Veliká

Rozhodnutí soustředit se primárně na hlavní dvojici a jejich klinč s sebou nese poněkud pomalejší rozjezd. Jednotlivé půtky srší vtipem, ale občas pro samou dílčí legraci ztrácíme ze zřetele širší kontury příběhu. I tak Veliká pořád připomíná perfektně seřízený strojek, jehož síla nespočívá jen v komických scénách. Jak dokládá finále, i tenhle lehkovážný příběh umí zasáhnout upřímnou a zaslouženou katarzí.

A kdo nesouhlasí, ať se jde bodnout.

Co jsou největší klady a potenciální slabiny druhé řady seriálu Veliká? Dozvíte se v recenzi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.