St. Lucia revitalizují osmdesátkový zvuk, který měl zůstat zapomenutý

15. únor 2016

Debutové album St. Lucia When the Night si před třemi lety vysloužilo poměrně nadšené recenze – je to výborná odlehčená deska s tropickými motivy, které bohatě doplnily osmdesátkové hudební postupy. Za projektem se skrývá z Jihoafrické republiky pocházející frontman Jean-Philip Grobler, který celý debut sám složil a nahrál. Nová nahrávka Matter vznikla jako kolaborace celé kapely, Grobler už jen celý proces usměrňoval. Kouzlo debutu se už bohužel nepodařilo zopakovat.

Multiinstrumentalista Grobler pár měsíců před vydáním prohlásil: „Jestli minulé album znělo jako tropy, nová deska bude znít jako poušť.“ V rozhovoru pro Spotlight Report později přiznal, že jeho hudba už zdaleka není tak bezstarostná. Začal si uvědomovat důsledky vzrůstající slávy St. Lucia a dopadla na něj úzkost ze stárnutí, odloučení od rodiny a mnohé další postmoderní boly.

Poslechnete-li si úvodní singl Dancing on Glass, můžete snadno nabýt dojmu, že nic podstatné se vlastně nezměnilo. Svižná vypalovačka jako by vypadla z úspěšného debutu (i když trochu opisuje u kolegů z Passion Pit). Tím ale podobnost s předchozí hudbou St. Lucia vlastně končí. Na albu Matter najdete množství skladeb, které si z osmdesátek berou vůbec ty nejodpornější samply, jaké si dokážete představit.

Opravdu nesnesitelná je například Help Me Run Away, která zní jako hodně nepovedená syntéza She’s a Maniac a čehokoliv od Wham!. Tahle šílenost by možná fungovala na dětské diskotéce školy v přírodě v roce 1992, ale nikoliv jako vážně míněná taneční skladba na začátku roku 2016. Co hůř, Grobler jako by se utrhl ze řetězu a do písní cpe takové množství vrstev, že posluchač je nemá šanci uposlouchat. Dost možná ani nebude mít chuť se do toho pouštět.

03569562.jpeg

Deska Matter je jako velký přeplácaný narozeninový dort, který dokáže každým soustem navodit pocit nevolnosti. Úspěch kapel jako Cut Copy, Van She nebo Friendly Fires, vezoucích se na retro elektronické vlně, spočíval v tom, že dokázaly šikovně rozlišit, co z retro zvuku má smysl adaptovat pro současnost a co je lepší takříkajíc nechat ležet. St. Lucia na sebe neplánovaně prozradili, že jsou v tomto směru naprosto jaloví.

St. Lucia – Matter (Columbia Records, 2016)
Hodnocení: 40 %

autor: Michal Polák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.