Stačí vyrazit na cestu. Amerika na vás čeká, říká mladý cestovatel Štěpán Jílek

29. leden 2018

Romantika amerického road tripu se zaryla pod kůži mladému českému cestovateli. Jel z kanadského Vancouveru na Aljašku a pak dolů na jih do Kalifornie, Utahu a Mexika. Peníze si vydělával cestou, myl například mrakodrapy ve Vancouveru, trhal třešně v Kelowně a stříhal marihuanu v Kalifornii.

Štěpán Jílek si na poslední chvíli zažádal o kanadská „work and travel“ víza. Ve Vancouveru se ale neusadil, i když tam dopředu sehnal práci. Umýval okna mrakodrapů. Stihnul umýt dva, ale pak dal přednost cestování a poznávání. „Pohled na Vancouver svrchu je ale nádherný. Je vidět celý záliv a řeku Fraser, kolem čtvrté odpoledne odplouvá zámořský parník a troubí. Vancouver je skvělý a všichni jsou tam velmi přátelští.“

Stačí vyrazit na cestu. Amerika na vás čeká, říká Štěpán Jílek

Těžit zlato, stříhat marihuanu? Žádné usazování se nekonalo 

Štěpán si koupil auto a foťák a vyrazil na Yukon a Aljašku. Hned za městem se mu rozbila spojka, což ho ale samozřejmě nezastavilo. Navštívil národní parky a pronikl do slacklinové komunity. Na kanadsko-aljašské hranici dostal nabídku těžit zlato. Nakonec ji nevyužil a pokračoval dál. Potkával bizony na silnici, trhal třešně v Kelowně a stříhal marihuanu v Kalifornii. V Novém Mexiku, kde je od řady obydlí sto kilometrů k dalšímu nejbližšímu městu, cítil „hodně prostoru pro představivost“ a přemýšlel o životě místních. „Ta cesta byla někdy úplná meditace,“ dodává Štěpán Jílek. Zúčastnil se několika slacklinových festivalů, na lajně chodil mimo jiné mezi sekvojemi. V Mexiku ho nakonec překvapivě dostihl sníh.

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky... Pokud neproudí opačným směrem

„Cestou jsem potkal jen hodné lidi, až jsem z toho překvapený, dokonce i v Texasu policisté, když mě stavěli v noci, byli fajn, skoro to vypadalo, že půjdeme sednout někam do baru hned po kontrole řidičáku,“ usmívá se Štěpán, který se Američanů po kanadské vstřícnosti mírně obával. Teď se vrací do Mexika, kde chce najít zaparkované auto a vyrazit na cestu zpátky na sever, do Kanady.

autor: Pavel Sladký

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.