Stále více hraček obsahuje stopy toxických látek. Kde se berou?

8. únor 2018

„Nerozkládají se v životním prostředí, jsou škodlivé pro děti, mají souvislost s poruchami imunity a zdravého vývoje mozku,“ uvádí některé dopady toxických látek, konkrétně bromu, Karolína Brabcová z neziskovky Arnika. Jak se stane, že se zakázané toxické plasty znovu objeví mimo jiné na pultech hračkářství? Příčinou je recyklace, výjimky umožňující firmám dále recyklovat materiál s jedovatou příměsí.

„Jednoznačně je to otázka legislativy a primárních výrobců plastů. Recyklační firmy jsou do jisté míry až obětním beránkem, protože se setkávají s plasty, které už v sobě jedovaté látky obsahují. Jsou odsouzeny k tomu, aby se takovými plasty zabývaly,“ říká odbornice z Arniky. „Pokud výrobci na začátku spotřebního řetězce sami nebudou moci takové látky dávat, pak se s nimi spotřebitelé nebudou setkávat,“ souhlasí s nutnou legislativní změnou výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka. 

Výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka a Karolína Brabcová z neziskovky Arnika

„Nacházíme více a více hraček a dalších předmětů, které sem míří většinou z Číny a které tyto škodlivé látky obsahují. Recyklovaný plast ale není mainstream a není to až tak velké procento, které by bylo používané na všechny typy výrobků z plastu. Čili myslím si, že to není zdaleka tak velká hrůza. To, co nás ale překvapilo, je, že jsme loni udělali šetření v asi pětadvaceti zemích světa, včetně Afriky, Asie a Jižní Ameriky, a ta nejvyšší hodnota, kterou jsme našli, byla z Nigérie. Teď jsme ale v Čechách objevili hračku, která má hodnotu ještě vyšší. Vidíte tedy, že trend je stoupající,“ doplňuje příkladem z aktuálních domácích průzkumů Karolína Brabcová.

Jak se může bránit sám spotřebitel? Jaké typy plastů, které přinášíme svědomitě do žlutého kontejneru, mohou obsahovat toxické látky? A kde vám ohledně jejich ekologické likvidace poradí? Poslechněte si v rozhovoru.​

autor: Jakub Krásný
Spustit audio