Startér 1. díl

25. říjen 2011

A je to tady, první regulérní kolo Startéru se vším, co k tomu patří.

Pořádná porce hudebních novinek od kapel, o kterých jste pravděpodobně ještě nikdy neslyšeli. Ale ve chvíli, kdy kliknete na některý z odkazů na Soundcloud, nebudete věřit, že tato jména ještě nikdy s nikým nepodepsala nahrávací smlouvu a nevydala už aspoň dvě regulérní řadová alba. Ať už jde o electro úderníka Mickeyho The Kida nebo něžné akustické Thoola.

Pokud chcete kapely podpořit a příště je slyšet v éteru zase, hlasujte buď pomocí těchto stránek, nebo zasílejte hlasy na adresu starter@rozhlas.cz, na tutéž adresu můžete zasílat i svoje nahrávky (buď ve formě odkazu, nebo ve formátu mp3 v kvalitě min. 192 kb/s). Startér je zpátky!

Mickey The Kid – Oi!
Producent z Brna věnující se hlavně tvrdší klubové elektronice a v poslední době často dubstepu. Těžko říct, jestli si přezdívku zvolil podle stejnojmenného amerického filmu ze 30. let, nebo je to jen náhoda. A těžko se taky hledá u nás talentovanější producent než on a je to náhoda, že je další výrazný talent na naší scéně zase z Brna?
soundcloud.com/mickey-the-kid



A!!A! A??A? – How The Fuck Am I Funny
Další kapela z Prahy, která má v přátelích Recyclit a nechce uvěřit tomu, že „nová vlna new wave“ elektroniky ještě neopadla, v každém případě talentovaná a pozoruhodná skupina hipsterů, kteří si ale nezaslouží zapadnout v davu.
www.myspace.com/rabkahalla



Astro tennis cluB – Last Song
Melancholie, smutek, ale i vtip. To vše můžete najít v hudbě mladíků ze Vsetína. Kapela hrající styl ovlivněný kytarovkami z ostrovů je neustále na pomezí rozpadu a střídavě upadá do kómatu a nekonečně dlouho brousí ve zkušebně nový materiál. Stálo by za to je popostrčit, protože mají rozhodně potenciál.
www.myspace.com/theatc



D-head – Take Me Home
Dubstepový producent, který nám o sobě neprozradil vůbec nic, ale jeho hudba mluví za vše.



JanekE – Jupiiii
Oddaný fanoušek Midi Lidí, ale i Apparata a Ellen Allien. Pražský producent, jehož tóny přitom mnohem víc připomínají stará dobrá 90. léta domácí klubové scény, kdy jí vládli lidé jako Jan P. nebo Jan 2.
www.myspace.com/janekemusic



Morgen Stern – I Say Spring But I Wish For Winter
Na klavír prý hraje už tisíc let, a protože přišel jak o doprovodného kytaristu, tak o kapelu, ve které byl ustájen, hraje teď sólo. Pražský experimentátor libující si v zasněném povalování se po klaviatuře je jednou z nejpozoruhodnějších věcí, kterou jsme pro vás v resuscitovaném Startéru objevili, tedy pokud jste ochotní se zaposlouchat.
bandzone.cz/morgenstern



Joseph Steinecker & Egon Dust – Dust I Feel You
Joseph Steinecker – basa, klávesy, samply, bicí, hudba, text, Egon Dust – zpěv, Peter Rýdzi – vokály. V téhle sestavě, kdy vlastně skoro všechna práce spočívá na bedrech jednoho muže, vzniká hudba ne nepodobná třeba britským White Lies. Ambiciózní, precizní a ve zvuku světová formace tentokrát ze Slovenska.



Thoola – Che
Pražská něžná čtveřice Thoola vydala před nedávnem akustické EP Springs, na kterém se představuje jako vynalézavá, zvukově střídmá a staromilská klubová kapela, kterou když zaslechnete, tak se divíte, že je neznáte už dávno. Violoncello, španělky, jeden hlas a spousta fantazie.
www.myspace.com/thoolamusic



autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.