Startér 2. díl

29. listopad 2011

Premiérový soutěžní Startér dopadl jasně ve prospěch oduševnělých kytar a zajímavého folku, do trojice postupujících se ale propašoval i stachanovec taneční scény Mickey The Kid se svým nekompromisním londýnským soundem.

Přesto jsme se rozhodli vyjít vašemu vkusu vstříc a z novinek přihlášených do Startéru jsme pro vás tentokrát vybrali převážně odvážné muže třímající krky kytar. A pro ty z vás, kteří by se mezi ně chtěli zařadit, jsme si pozvali jako dalšího kantora do naší Liduš písničkáře Václava Havelku, aby nás i vás naučil udržet baré.

Pokud chcete kapely podpořit a příště je zase slyšet v éteru, hlasujte buď pomocí těchto stránek, nebo zasílejte hlasy na adresu starter@rozhlas.cz, na tutéž adresu můžete zasílat i svoje nahrávky (buď ve formě odkazu, nebo ve formátu mp3 v kvalitě min. 192 kb/s). Proč? Protože Startér!

1. místo
Thoola – Che
Pražská něžná čtveřice Thoola vydala před nedávnem akustické EP Springs, na kterém se představuje jako vynalézavá, zvukově střídmá a staromilská klubová kapela, kterou když zaslechnete, tak se divíte, že je neznáte už dávno. Violoncello, španělky, jeden hlas a spousta fantazie.
www.myspace.com/thoolamusic

2. místo
Morgen Stern – I Say Spring But Wish For Winter
Na klavír prý hraje už tisíc let, a protože přišel jak o doprovodného kytaristu, tak o kapelu, ve které byl ustájen, hraje teď sólo. Pražský experimentátor libující si v zasněném povalování se po klaviatuře je jednou z nejpozoruhodnějších věcí, kterou jsme pro vás v resuscitovaném Startéru objevili, tedy pokud jste ochotní se zaposlouchat.
bandzone.cz/morgenstern

3. místo
Mickey The Kid – Oi!
Producent z Brna věnující se hlavně tvrdší klubové elektronice a v poslední době často dubstepu. Těžko říct, jestli si přezdívku zvolil podle stejnojmenného amerického filmu ze 30. let, nebo je to jen náhoda. A těžko se taky hledá u nás talentovanější producent než on a je to náhoda, že je další výrazný talent na naší scéně zase z Brna?
soundcloud.com/mickey-the-kid

Novinky

The Linings – Will YXOu Dance With Me
Kapela z Benešova se zatím do povědomí publika zapsala hlavně předskakováním domácí legendě Toyen v pražském Paláci Akropolis. Cit pro nenápadný hit, co se klene, vytříbený vkus, hudební rozhled a správně spratkovitá dikce by z nich mohly do budoucna udělat i jejich důstojné následovníky.
http://bandzone.cz/thelinings



Rest In Haste – Blood Red Real
Garážový zaprášený rock ve své nejupřímnější podobě. Rest In Haste jsou dokonalou ukázkou nové generace nezamindrákovaných kapel, v jejichž zvuku už není ani stopa po opatrnosti a provinčnosti jejich předchůdců. Je to vzácný případ, když kapela umí sama sebe popsat tak, že to sedí, v jejich případě se to podařilo. Tvrdí o sobě: „Pro hudební kritiky a podobné šílence: snad něco mezi Queens Of The Stone Age, Sleater-Kinney a Hater. Pro ostatní: je to nahlas, je to neučesané a dřevní, místy dokonce chaotické, bez úcty ke konvencím a lokálním zvyklostem, nicméně melodické a místy uštěpačně něžné.“
bandzone.cz/restinhaste

02495680.jpeg


Lunar5 – Sleeping Guardian
Lunar5 je prozatím spíše mým studiovým projektem, jehož hudba lze těžko prezentovat živě v přijatelné formě. Je možné, že do budoucna se povede dát dohromady nějaké fungující muzikantské uskupení, nicméně právě teď je pro hudbu Lunar5 pódiem internet,“ říká o sobě Lukáš Rufer, muzikant zapletený do několika dalších projektů. Nejlépe to zní ale právě v případě, když se zavře doma v ložnici a hraje sám. Poslechněte si jedinou elektronickou novinku v tomto Startéru!
bandzone.cz/lunar5



Koistinen – All because of you
Kapela Koistinen vtrhla na hudební scénu se svými kolážemi rockové, klasické, avantgardní nebo etnické hudby. Živé koncerty se vyznačují emocionální silou s velkou dávkou hráčské virtuozity a promyšlenou dramaturgií. Charisma kapely tvoří čtveřice excentricko-introvertních bohémů, jejich první singl Koistinen All because of you produkoval zpěvák David Koller. Ale nám to nevadí.
bandzone.cz/koistinen



Hope Astronaut – Anyone Can Shine
Olomoucká folk-rocková kapela Hope Astronaut v čele s písničkářem Tomášem Krejčiříkem, kterého doplňují spoluhráči Mojmír Havlík (elektrická/akustická kytara), Jan „Psychyn“ Sychra (basa), Radim Zetka (bicí) a v současné době i Kateřina Koutná (cello), vznikla v roce 2009. Za svou dvouletou existenci odehráli celou řadu zajímavých koncertů, například s Davidem Kittem (IRL), Robotnikem (IRL) či s již neexistující kopřivnickou kapelou Nierikou.
bandzone.cz/hopeastronaut



autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.