Startér 2017 vyhráli Silver Springs. Na festivaly jedou Zagami Jericho nebo Flash Boy

20. červen 2017

Hitparáda neobjevených má pro letošek objeveno. Pražská čtyřka Silver Springs dostala 50 000 Kč na nahrání skvělé desky, spousta dalších projektů jede hrát na Pohodu, Besedu u Bigbítu nebo na naši stage na United Islands of Prague.

Byl to napínák do poslední chvíle. Ráno vyhrávalo downtempové duo VOJ & 3SKA, večer měli vítězství v kapse pražští Silver Springs, autoři earwormu Shelter Love. „Je to super. Dnešek byl nervy drásající, ale máme obrovskou radost. Děkujeme všem, kteří nám pomohli. Děkujeme Startéru, že jsme si tu mohli zahrát, že jste nás měli rádi. Bylo to velké dobrodružství a doufáme, že to nekončí, že pojedeme dál s novou hudbou,“ řekl ve svém skromném děkovném proslovu Niko Jalauzidis, zpěvák Silver Springs.

S Jakubem jsme museli zadržet slzy dojetí, protože si Nika pamatujeme ještě jako NGIA, jednočlenný projekt, který jsme před rokem náhodou našli v zapomenutých koutech serveru Bandzone. Jeho demo nám tenkrát vyrazilo dech, ale stejně – kdo by to byl řekl, že jen půl roku poté přijede s celou kapelou a nakonec vyhraje Startér na celé čáře. Silver Springs na sobě prostě makají – což dokazuje i fakt, že v den našeho finále vydali výborný nový singl, doplněný i o remixy od Zagami Jericho, Kyófú a Thrown. Ano, ty všechny znáte ze Startéru.

Kromě finanční výhry jsme také rozdávali koncertní příležitosti. Nejčastěji jsme poslali hrát projekty, které od poroty získaly cenu Divoká karta – ta má za cíl zviditelnit hudebníky bez ohledu na hlasy posluchačů. Porotce Matwe Kaščák si na letošní Pohodu bere již zmíněnou Zagami Jericho, ostatně i druhý festivalový porotce, Pavel Uretšlégr, si nadějnou českou hudebnici bere na Besedu u Bigbítu. Spolu s ní pojedou na Slovácko slavit indiepopoví Flash Boy, VOJ & 3SKA nebo Ette Enaka. Nejlepší novou českou hudbu ze Startéru můžete vidět pohromadě na festivalu United Islands of Prague už v sobotu 24. června. Vystoupí tu vítězní Silver Springs, Zagami Jericho, Flash Boy, ale také songwriterské duo MIMO, slušňáci s kytarami Eugene Morrow nebo producent Francois Svalis.

„Svalise si pořád pouštím doma. Myslím, že naši podporu už moc nepotřebuje, docela se uchytil, jsou to hotové písničky, připravené na každodenní poslech,“ říká na adresu producenta oceněného Divokou kartou protoce Ondra Mikula, „zaujal mě i producent Kyófú.“ Ondrův komentář zazněl v rámci bilancování poroty. Josefína Pleslová z blogu Strobo připomněla své favority, pražské mladíky Humdrum Lighthouse nebo zpěváka Griverse, u kterého čekáme ještě velké věci. „Ten pomyslný vrchol, ke kterému jsme se dopracovali, je z mé strany hrozně pozitivní,“ říká Pavel Uretšlégr, který zároveň přiznává, že ještě do Vánoc se bál, že se letos žádná nová česká hudba neobjeví. „Kapel, které bychom chtěli vzít na festival, je nakonec až moc.“ Přísnější Matwe Kaščák připomněl, že by na sobě kapely neměly zapomenout pracovat. Tak dobře, že vyhráli Silver Springs!

Silver Springs, letošní vítězové Startéru
Vyhlášení Startéru 2017
autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio