Startér - vydání jedenácté

27. březen 2014

Hrozičský a nesouhlasičský speciál plný ostrých kytar a plamenných hradeb bicích byl z části i ve vaší režii, a tak se nakonec zvrhl zase v hip hopovou show, kde znovu zabodovala již osvědčená jména jako Neplatná identita nebo Nás všech. Do hitparády ale vtrhlo i pět hlasitých novinek od kapel, které se pohybují většinou někde mezi metalem a HC. Můžete si je poslechnout a rozhodnout se komu dát svůj hlas. Takhle vypadal jedenáctý startér.

1. místo - Nás všech - Beatnickej flám
Pražská kapela Nás všech se stylem přibližuje nejvíce k R&B, hiphopu, ale obsahuje i nezanedbatelný prvky funku a jazzu s častým výskytem živých nástrojů. NV tvoří dva stálý členové mající na svědomí veškerou hudební a textovou produkci, ale nezřídka se v roli hostů objevují zpěváci a hudebníci různých zaměření. Říkají o sobě: "Pilujeme tenhle projekt hlavně proto, že nás to baví. Není to náš životní styl, ani image, je to především potěšení z tvorby, seberealizace a radost z toho, že se ta muzika někomu líbí."
Stránky kapely

2. místo - Neplatná Identita - Dneska je můj den Pražská hiphopová crew Neplatná Identita právě vydává luxusní třináctitrackový demáč Oblast 51. Tato pražská trojice (Romi, Grimy, Kap) začala fungovat pod tímto názvem už někdy v roce 2003. Tehdy na sebe už trochu upozornili demáčem Neorap. Kromě řady koncertů za sebou mají i několik úspěchů v hiphopových kláních, jako je třeba Utkej se v rapu.
Stránky kapely
www.myspace.com/nidentita

3. místo - Bu-Fu - Puť
Další nu-metalová ostrost, která nám přistála na stole. Kapela Bu-Fu je pětičlenná, kapela Bu-Fu zpívá třemi jazyky, kapela Bu-Fu má internetové stránky, takže tam se o nich dozvíte víc.
Stránky kapely

4. místo - Mindway - Replay
Kapela Mindway byla již několikrát hostem na Radiu Wave. Teď se přihlásili do Startéru. Na nu-metalové scéně patří rozhodně mezi to nejzajímavější a nejzručnější. Cokoliv o nich chcete vědět se dozvíte z jejich webových stránek.
Stránky kapely

00482083.jpeg

5. místo - Toba - Propast
Po předloňském demu DEMOkracie a jeho loňském následovníkovi DEMOkracie 1.2, na němž se podílel jako člen Rychlé Roty, vydal pražský rapper Toba opět sólový počin. Jmenuje se Radost a Propast. Texty jsou čistě autorskou prací, kromě hostujících slok, které si pozvaní interpreti napsali sami. Tématický rozměr skladeb se pohybuje od politiky, přes lásku, až po vtipné příběhy o zvířátkách.
Stránky kapely

NOVINKY

Periferic - Sue acide
Spíš Grungeové trio z Orlové. Vzešlo z projektu s názvem Pearl Jam Session. Teď už šest let hraje autorský materiál pod novým názvem Drain.
Stránky kapely

Bahrainn - Živte mou beznaděj
Kapela Bahrainn pochází z Klášterce nad Ohří a její vznik se datuje jarem 2000. Průlomovým rokem se pro Bahrainn stává rok 2002 .Kapela objíždí své první festivaly,jednou z největších zkušeností byl festival v Králíkách na Moravě. Kapela celkem frekventovaně koncertuje mimo jiné s kapelami Krucipusk,Post it,Jolly joker, Dolores clan ,Existence a často se spřátelenými Beautiful cafillery a X-left to die. Nyní se Bahrainn chystá opět do studia s novým a tvrdším materiálem.
Stránky kapely

00525853.jpeg

Com@Posed - Inner scream
Pražská tvrdá kapela mísící ve svém crossoveru mnoho stylů mnoha chutí, od HC přes metal až po houpavou klubovou rytmiku. Ostatně klikněte si na jejich webovou a poslechněte si to sami.
Stránky kapely

00525855.jpeg

Animal Resources - Dictate
Animal Resources vznikli na přelomu roků 2002 a 2003, kdy začali ještě jako bezejmenná formace pracovat na prvních skladbách. Jednotliví členové zúročili své zkušenosti z působení v jiných uskupeních (Canal Islands, Schqarra, atd.). Vznikl repertoár, spontánně tvořený při zkouškách. Skladby se stylově pohybují někde na rozhraní nu-metalu, crossoveru a HC. Animal Resources tvoří kytaristé Martin Petrilák a Jirka Mašek, baskytarista Jarda Stacho, bubeník Michal Císař a Dekor De core, který se snaží správně artikulovat.
Stránky kapely

Die Form - Tokyo DRAM
Poslední tvrdě naboostřená novinka našeho speciálního Startéru.mur mur. Kapela bohužel bez dohledatelných internetových stránek. Nekompromisně si vyřizující účty s kýmkoliv přes své písně. Hrají převážně nu metal.

Pravidla hitparády Startér:
Pořad běží jednou za 14 dní vždy v úterý ve 20:00. V každém startéru je 5 skladeb, které postoupily z minulého kola a minimálně 4 novinky. O pořadí rozhodují hlasy posluchačů, které se zasílají na adresu starter@rozhlas.cz. Jeden email se rovná jednomu hlasu. Název kapely napište do předmětu, aktuální seznam kapel se pokaždé objeví zde. Hlasy ze stejné adresy se nesčítají.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.