Startér zná vítěze!

25. září 2012

Dvanáct měsíců, desítky hodin v éteru, stovky hodin přehrabování se alby nejšikovnějších muzikantů nastupující generace, tisíce hlasů (konkrétně 8785) pro stovky kapel. To vše s jedním nezpochybnitelným výsledkem. Absolutními vítězi Startéru se stávají The Linings. Gratulujeme!

Zástupy producentů, písničkářů a kapel nás opět přesvědčily o tom, že česká scéna má co nabídnout. A že se můžeme vlastenecky bít v prsa při pohledu na to, jakou muziku hrál pořad složený jen ze samých demáčů. Čistě pro dramatický účinek jsme doufali v to, že prázdninové finálové hlasování něco změní na průběžném hlasování. Skutečnost je ale taková, že vaše přízeň se jasně upnula hlavně jedním směrem. The Linings si nejen doma v Benešově vybudovali pravidelným koncertováním tak věrnou fanouškovskou základnu, že nebylo možné přes řev tohoto davu téměř zaslechnout cokoli jiného. Ostatně z celkového počtu hlasů patřilo 3855 hlasů právě jim, zbytek připadl mezi další víc jak stovku kapel, které co do popularity nemohly ztepilým Benešovákům konkurovat.

Yogi Rulez, Global Optimistic a teď oni. Na co se mohou vítězové těšit? Zaprvé je to jejich vlastní Radio Wave Live Session, a tedy možnost odehrát svůj repertoár naživo vstříc nejen posluchačům Radia Wave, ale i mikrofonům, které před nimi zaznamenávaly vystoupení jak symfonických orchestrů, tak velikánů domácí scény, jako byli třeba Magnetik, Vladimir 518, DVA, Umakart, Midi Lidi, OTK nebo třeba Kill The Dandies! Vedle nich se pak objeví i na další CD kompilaci toho nejlepšího z RWLS a vůbec Wave nad ně vztáhne svá ochranná křídla a do budoucna jim budě dělat radost, jakkoli bude možné.

02546027.jpeg

Startér je pořad, který utváříte hlavně vy. Hrajete v kapelách a hlasujete pro ně. Byli jsme skutečně hrdí na to, co se v éteru dělo a jaké kvality letošní ročník obecně dosáhl. A logicky za to můžeme děkovat jen vám.

1. místo
The Linings – Will You Dance With Me
Startér měl být původně pořadem, kde si měli především čechrat ega Tomáš Turek s Tadeášem Haagerem, nakonec si ale pro sebe urvali téměř všechnu slávu tihle holobrádci z Benešova. Předskakovali domácí legendě Toyen v pražském Paláci Akropolis, koncertovali v Berlíně, jejich hvězda stoupá a poslední rok naplnili horečnatou prací. Netajíme se tím, že přesně kvůli takovým kapelám jsme Startér založili, abychom mohli přiložit pod kotel už tak rozjetého vlaku, který má naprosto jasno v tom, kam jede, a náramně si to užívá.
bandzone.cz/thelinings



2. místo
Thoola – Che
Pražská něžná čtveřice Thoola vydala akustické EP Springs a stala se prvním vítězem této sezony Startéru. Vynalézavá, zvukově střídmá a staromilská klubová kapela, kterou když zaslechnete, tak se divíte, že je neznáte už dávno. Violoncello, španělky, jeden hlas a spousta fantazie.
www.myspace.com/thoolamusic



3. místo
Peter Pan Complex – Unholy
Počátky kapely Peter Pan Complex se datují kolem léta 2007. To, co začalo jako akustická kapela, se brzy zvukově rozmáchlo. Stávající frontman Peter Pan Complex žil tehdy v Izraeli, což výrazně poznamenalo tvorbu kapely, která se tehdy jmenovala Fateful Revolution. Následující roky přinesly změny v sestavě i nový název Peter Pan Complex. Rockový kvartet z Prahy právě přišel s první ucelenější ukázkou toho, co dovede, na vlastním EP Unholy, kde zvuk kapely obohacují ještě hostující smyčce.
bandzone.cz/peterpancomplex



4. místo
Vees – Wooden People
Vees z Českých Budějovic zazářili ve Startéru krátce, ale o to jasněji. Mezi domácí hudební kritikou se o ní šušká jako o jedné z nejnedoceněnějších českých kapel. A vy jste dokázali, že je ocenit umíte. Současná autentická divoká kytarovka recykluje dějiny indie rocku a punk rocku svojsky a nezaměnitelně.
bandzone.cz/vees

5. místo
Sinuz – Just do beat
Producent s mnoha zářezy na pažbě, který se nad čudly sklání už od roku 1998, ponejprv obaloval hudbou verše pardubických rapperů 5MCZ, teď se stává námezdnou přadlenou not, a jestli se do něj zaposloucháte, zjistíte, že Wichovi roste konkurence, která mu dost možná jednou zasedne trůn.
bandzone.cz/sinuz

6. místo
WIRE / Wasted Idiots Rock Everywhere – 215
DJ a producent vystupující pod pseudonymem Wasted Idiots Rock Everywhere je v zahraničí přijímán s nadšením, a u nás se o něm zatím spíš než co jiného mlčí. Startér by to s radostí změnil, protože tohle ohlédnutí se za trash-electro-punkovým boomem minulých let prozrazuje mnoho o muzikantském talentu i nadšení benjamína naší klubové scény.
bandzone.cz/wastedidiotsrockeverywhere

7. místo
Solitudes – Don't Tell Your Son
Solitudes jsou spíš myšlenka v hlavě jednoho plzeňského písničkáře, která když je sudba příznivě nakloněná, zhmotňuje se do kapely. Pomalu se také blíží k dotočení svého prvního EP, což brzdí jen perfekcionismus kapelníka, který by toho už mohl nechat. Protože aspoň tým Startéru by rozhodně rád slyšel ještě mnohem víc.
bandzone.cz/thesolitudes

8. místo
Frontline – Ketchup
Protože sousloví indie rock už dnes opravdu asi nic neznamená, shodněme se na tom, že pražská kapela Frontline hraje prostě rock’n’roll. A protože nám přijde, že to dělá dobře, dáváme vám možnost pro ni hlasovat ve Startéru.
bandzone.cz/frontline

9. místo
Morgen Stern – I Say Spring But I Wish For Winter
Na klavír prý hraje už tisíc let, a protože přišel jak o doprovodného kytaristu, tak o kapelu, ve které byl ustájen, hraje teď sólo. Pražský experimentátor, libující si v zasněném povalování se po klaviatuře, je jednou z nejpozoruhodnějších věcí, kterou jsme pro vás v resuscitovaném Startéru objevili, tedy pokud jste ochotní se zaposlouchat.
bandzone.cz/morgenstern

10. místo
Mickey The Kid – Oi!
Producent z Brna věnující se hlavně tvrdší klubové elektronice a v poslední době často dubstepu. Těžko říct, jestli si přezdívku zvolil podle stejnojmenného amerického filmu z 30. let, nebo je to jen náhoda. A těžko se taky hledá u nás talentovanější producent než on. A je to náhoda, že je další výrazný talent na naší scéně zase z Brna?
soundcloud.com/mickey-the-kid

11. místo
Hope Astronaut – Anyone Can Shine
Olomoucká folkrocková kapela Hope Astronaut v čele s písničkářem Tomášem Krejčiříkem, kterého doplňují spoluhráči Mojmír Havlík (elektrická/akustická kytara), Jan „Psychyn“ Sychra (basa), Radim Zetka (bicí) a v současné době i Kateřina Koutná (cello), vznikla v roce 2009. Za svou dvouletou existenci odehráli celou řadu zajímavých koncertů, například s Davidem Kittem (IRL), Robotnikem (IRL) či s již neexistující kopřivnickou kapelou Nierikou.
bandzone.cz/hopeastronaut

autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.