Státe, nepřekážej nám! Lidé přestávají věřit v Lukašenkovo Bělorusko, říká politoložka Reichelová

6. srpen 2020

Bělorusko se chystá na prezidentské volby, které se uskuteční 9. srpna. Udrží se současný prezident Alexandr Lukašenko u moci za každou cenu a co bude následovat po volbách? „Je fascinující pozorovat, jak je den ode dne nálada proti Lukašenkovi silnější. V Minsku to vypadá, že už obě strany začínají počítat s násilným střetem, který by mohl následovat bezprostředně po volbách,“ říká politoložka Tereza Reichelová z mezinárodního sdružení Občanské Bělorusko.

V nejvýraznější Lukašenkovu protikandidátku se v posledních týdnech překvapivě vyprofilovala Svjatlana Cichanouská, žena blogera Sjarheje Cichanouskiho, který byl zadržen při sběru podpisů a uvězněn. Cichanouskou následně podpořili i další opoziční kandidáti. „Běloruská společnost je sice hodně konzervativní a patriarchální, ale je možné, že v téhle situaci jí pomohla pandemická situace. Lidé začali cítit nutnost péče a potřebu struktur, které tomu pomáhají,“ vysvětluje Tereza Reichelová, podle které v lidech začala bobtnat nedůvěra ve stát jako takový.

„Je to podobné tomu, co se stalo Sovětskému svazu s Černobylem. Najednou jde o tak intimní záležitosti, jako je zdraví a bezpečí dětí, a v tu chvíli jdou politické strachy stranou,“ vysvětluje Reichelová zesilující politická shromáždění běloruské společnosti proti Lukašenkovi.

Tereza Reichelová

Během pandemie tak začaly vznikat vlastní občanské samosprávní sítě, prostřednictvím kterých si lidé začali navzájem pomáhat, a nejsilnějším heslem na sociálních sítích se podle Reichelové stalo „Státe, hlavně nám nepřekážej“. „To je obrovský posun. Stát už najednou není brán jako legitimní entita vytvářející infrastruktury pro ochranu lidí. Občanská společnost má čím dál víc pocit, že co si neudělá sama, s tím jí stát nepomůže.“

I přes zesilující opozici ale stále velká spousta hlavně mladých lidí odchází z Běloruska pryč. „Naprostá většina mladé generace emigruje do Polska, Litvy, Německa nebo Francie a už se nevrací. Naopak, po pár letech k sobě bere celou rodinu,“ zdůrazňuje Reichelová.

Jakými kanály mezi sebou komunikuje běloruská společnost podporující Svjatlanu Cichanouskou? Na co klade důraz současný prezident Lukašenko především ve vztahu ke starší generaci? Oficiální den prezidentských voleb je sice 9. srpna, ale již od 4. srpna běží takzvané předčasné. Proč jsou lidé nuceni volit právě během nich? Poslechněte si celý rozhovor s politoložkou Terezou Reichelovou.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka