Štědrovečerní Xena i Akta X: Ektoplasma pátrá v historii vánočních dílů sci-fi seriálů

20. prosinec 2017

Tento týden je rubrika Ektoplasma provoněná purpurou, jmelím a dalšími vánočními odéry a pachy. A nejen těmi vánočními. Připravil jsem pro vás rychlý průlet vánočními speciály vybraných fantastických televizních seriálů – tedy těch, které nějaké vánoční speciály vůbec mají. Seriál Pán času (Doctor Who), který nad Vánoci rozjímá každý rok, přitom záměrně vynechávám.

Namísto toho jsem cestoval časem do devadesátých a nultých let a mimo jiné otevřel i vánoční složku Akt X. V šesté sezóně seriálu se Mulder a Scullyová ocitnou v předvečer Štědrého dne ve strašidelném domě, kde dva duchové dávno minulých Vánoc podrobují vyprahlé citové životy obou agentů supernaturální sváteční psychoanalýze.

Ve světě Xeny: Princezny bojovnice se sice Vánoce neslaví, ale o zimním slunovratu se tu zjevuje postava s povědomě znějícím jménem Santaklés. Ve druhé sezóně seriálu najdete epizodu, jejíž děj nápadně připomíná Dickensovu Vánoční koledu, ale odehrává se ve striktně pohanském prostředí.

K pohanským kořenům Vánoc sáhla i jedna z epizod novější série Lovci duchů (Supernatural), kde dva bratři věnují svůj volný čas lovu démonů a dalších nadpřirozených bytostí. Ve třetí sezóně narazí mimo jiné na pohanského předchůdce Santa Clause, který nenosí dětem dárky, ale místo toho jim požírá tatínky.

Asi nejpovedenější vánoční epizoda ze všech čtyř zmíněných je speciál ze čtvrté sezóny seriálu Heuréka – město divů (Eureka). Méně známá, ale zábavná série pojednává o městě plném špičkových vědců, kteří kromě technologického pokroku generují i spoustu problémů. Ty musí řešit hlavní hrdina, místní šerif Jack Carter.

Ve vánočním speciálu se vlivem špatné baterie v dětské knížce celé město promění v jeden obří animákov. Většina epizody tohoto hraného seriálu je animovaná pomocí hned několika animačních technik. Kromě obtíží s vlastní kreslenou nebo plastelínovou fyziognomií musejí hrdinové překonat mimo jiné i nindža sněhuláka. U sledování všech těchto a dalších vánočních epizod přejeme všem scifistům, ať jim tiše a ochotně ektoplasma na plotně voní.

Více o tom, jak slaví vánoční svátky agenti FBI, válečnice, lovci pekelných démonů a geniální vědci, si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.