Stejně už jsi mrtvý. Příběh japonské melodie, která pobláznila internet a pak zmizela

26. srpen 2019
Fenomem

Už jsme si zvykli, že tanečníci z TikToku můžou udělat hvězdu i z dosud neznámého hudebníka. To je případ osmnáctiletého producenta Deadman Šibito. Před dvěma lety vysamploval melodii z japonské kompilace Toho Bossa Nova 2, spojil ji s jednoduchým trapovým beatem a vytvořil nakažlivou skladbu Omae Wa Mou. Když se na ni letos v létě začalo tancovat na TikToku, stal se z ní virální hit. Jenže v polovině srpna píseň najednou zmizela ze streamovacích služeb i YouTube.

Ryan Murphy alias Deadman Šibito vypustil píseň Omae Wa Mou (v překladu Už jsi mrtvý) na internet před dvěma lety, tehdy navazovala na mem pracující s hláškou z japonského osmdesátkového anime Pěst severní hvězdy. Kromě TikToku si píseň paralelně budovala slávu i ve světě hip hopu, když do jejího podkladu rapoval atlantský objev Lil Boom a vznikl track Already Dead. Obě verze – instrumentální a rapová – začaly stoupat žebříčkem a v polovině letošního srpna první jmenovaná ovládla hitparádu virálních hitů na Spotify. Následně ji den ze dne ze streamovacích služeb smazali, ozval se totiž vlastník autorských práv na vysamplovanou melodii.

Deadman Šibito alias Ryan Murphy se snažil práva vyčistit už dříve, ale s japonskou společností Shibayan Records, která kompilaci Toho Bossa Nova 2 v roce 2013 vydala, se nedokázal dohodnout. Problém byl totiž nejspíše v tom, že ani oni nejsou stoprocentně jistí, kdo je autorem melodie. Zmíněné album je totiž příkladem tzv. doudžin alba – fanouškovské nahrávky, která do sebe míchá melodie a hlášky z anime seriálů. V Japonsku se prodávají na setkáních fanoušků v limitovaných edicích, i proto je majitelé nahrávacích práv tolerují. Jenže co se stane, když se takto (z právního hlediska) „ukradená“ melodie stane součástí populárního memu, který oběhne celý internet?

Čtěte také

Omae Wa Mou vlastně bezmála kopíruje příběh virálního hitu Old Town Road, který vedl rekordních devatenáct týdnů americký žebříček. Její instrumentálku stvořil holandský amatér z vlastního beatu a melodie vypůjčené z desky Nine Inch Nails a pak ji proslavil atlantský rapper. Je tu ale jeden podstatný rozdíl, Lil Nas X nebo spíše jeho management dokázali vyčistit sampl, a píseň tak mohla vystřelit na vrchol žebříčku bez strachu, že ji někdo smaže. Omae Wa Mou se to zatím nepodařilo a dost možná zůstane navěky pohřbená v limbu nevyjasněných autorských práv. Žije si tak alespoň v tanečcích na TikToku.

Melodie brazilské bossa novy viděná optikou japonského anime a atlantského trapu, Omae Wa Mou mohl být klidně letošní letní hit, kdyby… Kdo umí japonsky, zjistí, že za rozverným popěvkem se skrývá hořkosladká zpověď někoho, kdo chce pozvat milovanou osobu na rande, ale ta odmítá. Je to vlastně docela příznačný text k písni, která svému autorovi tak trochu zlomila srdce.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, jak souvisí virální hit Omae Wa Mou s anime sérií Pěst severní hvězdy. Proč fanouškovské desky v Japonsku tolerují a jak bossa nova zlomila svému autorovi srdce?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.