Stimul vrcholí dnes s Faustem a Pan Sonic

16. listopad 2006

Závěrečný večer festivalu Stimul inspirativně spojí dvě nejvlivnější experimentální skupiny minulosti a současnosti. Pionýry německého progresivního rocku a psychedelie FAUST a finské průkopníky PAN SONIC. Neotřelé výlety do končin abstraktního techna, noise i ambientu můžete podniknout dnes v prostorách klubu Roxy. Ještě před tím jsme si do studia pozvali kapelu Faust. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Jeanem Perónem z kapely Faust

Společně se skupinou Can jsou Faust nejdůležitějšími představiteli takzvaného krautrocku - německé vlny experimentálních skupin, pro něž byla koketování s postupy vážné elektronické hudby stejně důležitá, jako rockový drive a psychedelický opar. Zejména album Tapes, v němž byly skladby rozdrobeny na krátké fragmenty a znovu poskládány do dlouhé koláže, je dodnes jedním z nejatraktivnějších zdrojů inspirace pro tvůrce psychedelizujících atmosfér (Legendary Pink Dots, Nurse With Wound). Schopnost neotřelého žánrového křížení Faust ukázali na albech s minimalistou Tonym Conradem (1973) i s hvězdami abstraktního hip-hopu Dälek (2004) Koncert splatí českému publiku zásadní hudební dluh, protože tato skupina, která vznikla již v šedesátých letech a dodnes spoluvytváří jazyk současné alternativní scény, vystoupí v ČR poprvé!

00468397.jpeg

Finská dvojice s původním názvem Panasonic (který musela na nátlak japonského elektronického giganta pozměnit na nynější Pan Sonic) svůj styl postavila na zvuku tónových generátorů a jejich šumů, bzučení, pípání a klapotu. Současná elektronická hudba vytvářená počítači je nezajímá a své nástroje, záměrně pojaté v retro duchu si nechávají stavět. Pan Sonic bývají označováni za minimal techno nebo noise, obou kategorií se však jen lehce dotýkají a elegantně ukazují, že i v rámci omezeného nástrojového parku dokáží vykouzlit půvabné zvukové krajiny s vtipem, chytlavostí i tajemností, jak nejnověji ukazují na opulentním 4CD Kesto.

00466462.jpeg
autoři: ČRo Radio Wave , Stimul
Spustit audio