Stopa mladých Čechů v Athénách. Co láká investory, digitální nomády nebo umělce do Řecka?

28. červenec 2022

Řecká metropole otevírá náruč zahraničním investorům, gentrifikují se celé čtvrti a nová mezinárodní populace horkého velkoměsta mění jeho tvář. Mezi turisty se v ulicích a na tržištích objevují také mladí Češi, které láska k Řecku a inflace přivedly k nápadu se do Athén alespoň částečně přestěhovat.

„Je to osudová láska mého manžela, jednou se tam vypravil a zjistil, že je to místo, kde chce žít,“ říká Pavla. S rodinou se do Athén přestěhovala už před čtyřmi lety, kdy byly ceny nemovitostí několikanásobně nižší. Tráví tady průběžně tak šest měsíců v roce, zlepšuje se v řečtině a malý okruh přátel zahrnuje i místní.

Tereza Havlínková zjišťovala, co láká Čechy ke stěhování do Athén a jak pohlíží na dostupnost bytů v metropoli místní

Honza s Olgou jsou tady první sezónu, malý byt ve čtvrti Exarcheia koupili a zrekonstruovali teprve loni. Místní prostředí znají ale delší dobu a tak mají srovnání, jak se metropole dramaticky mění. Trh s nemovitostmi komentuje také makléřka, která zahraničním klientům radí, jak si vybrat čtvrť, kde ceny půjdou nahoru, a který byt je vhodný pro investici.

„Ve čtvrti Exarcheia se ceny zvedly od loňského roku o 74 %. Má to několik důvodů – například hodně čínských a izraelských investorů skupuje celé domy a mění je na Airbnb a byty,“ vysvětluje energická šedesátnice.

Místní obyvatelé pracují často v pohostinství, takže turistický ruch metropole zajišťuje jejich příjem. Zároveň ale cítí, že čas, kdy sami mohli dosáhnout na vlastnictví svých domovů, je nenávratně pryč. Růst cen bytů totiž nepřekvapivě nekopírují zdejší mzdy.

„Platy se tady nezvedly vůbec. Minimální mzda je kolem 700 eur a nájem 50  je kolem 500 eur, takže musíte byt sdílet. Koupit si nemovitost pro zdejší mladé lidi, myslím, není varianta,“ říká servírka, která se do Athén vrátila po mnoha letech strávených v Londýně.

Odkud přichází do Athén největší investoři a jaké k tomu mají motivace? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.