Stounman. Jak se dá žít s vidinou smrti? Příběh o vztazích, humoru a videích na TikToku

17. prosinec 2022

„Je to jedna z mála věcí, která tady po mně zůstane,“ říká o svém natáčení videí na TikTok Petr alias @stounman29. Vtipná videa ale začal točit taky proto, že chtěl lidem ukázat, jaký je život vozíčkářů a jak postupuje jeho nemoc Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP). Do češtiny se překládá jako nemoc zkamenělých lidí. V Česku žijí se stejnou diagnózou jen jednotky osob, ve světě jsou jich maximálně stovky.

Petrovi je dvaatřicet, lidé s touto nemocí se dožívají kolem čtyřiceti let. „8 x 365 – to je skoro 3000 dní,“ vypočítává Petr. „Když to na tebe přijde, tak si uvědomíš: vždyť to není tolik… A co já chci dělat každý z těch tří tisíc dní?“

Jak se dá žít s tak jasnou matematickou rovnicí? Co lze stihnout? A přistupuje člověk s vidinou smrti k životu míň zodpovědně? Odpověď hledá dokument Šárky Fenykové.

Jak Petr vnímá negativní nebo lítostivé komentáře pod videy, která natáčí? Má vážný vztah? A kterému fotbalovému klubu fandí? Poslechněte si celý dokument!

Šárka Fenyková, moderátorka Českého rozhlasu Plus

O autorce

Šárka Fenyková je editorka a moderátorka Českého rozhlasu Plus. Na různých stanicích ČRo ale působí už od roku 2004. Většinou se zaměřuje na zpravodajství a publicistiku, ale když cítí nutkání, napíše divadelní hru, pohádku nebo vytvoří dokument. S Petrem natáčí už čtvrtým rokem a ještě stále to nepovažuje za konec.

Název dokumentu: Stounman
Autorka: Šárka Fenyková
Dramaturgie: Daniel Kupšovský, Terezie Jirásková
Šárka Fenyková a Petr alias stounman29
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.