Svatební maraton s mikrofonem: Natáčení série Svatebky vrcholí, svatby jsou už za námi

11. červen 2019

Od září můžete ve vysílání Radia Wave a v podcastech poslouchat novou sérii Svatebky o příbězích českých nevěst a jejich svatebních šatů. Redaktorka a moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert sleduje během šesti měsíců pět dívek: od příprav přes realizaci až po ohlédnutí za svatbami. V krátkém rozhovoru přibližuje, proč se rozhodla příběhy šatů a nevěst zachytit právě s mikrofonem, co hrálo roli při výběru konkrétních hrdinek a jak probíhá natáčení.

„Hledali jsme nevěsty ochotné otevřeně sdílet příběh svých šatů. Vybírali jsme tak, aby hrdinky měly rozdílné představy o šatech i svatbách. Aby byly z různých prostředí, z různých měst a sociálních bublin. Do hry vstupovaly také technické otázky, jako jasně rozeznatelné hlasy nevěst a termíny svateb, které se nebudou překrývat,“ přibližuje Veronika Ruppert strategii výběru, který je nakonec skutečně pestrý. Nejmladší hrdince je 21, nejstarší 29, tři jsou z Prahy, jedna z Brna a jedna z Havířova. Pracují v různých oblastech, v porodnictví, u filmu, ve fotografii a hudbě i v korporátní sféře. Všechny svatby se uskutečnily mimo Prahu, dva obřady byly v kostele, dva v přírodě a jeden na zámku.

Čím jsou vlastně svatební šaty tak odlišné od jiných? „Podle mého názoru jsou to jedny z posledních šatů, o kterých jsou v dnešní době lidé schopní přemýšlet a mluvit řadu měsíců a jsou připravení do nich investovat víc času a peněz. Jsou to šaty spojené s řadou očekávání a nepsaných pravidel. Kolik bezesných nocí jste strávili přemýšlením nad tím, co si zítra vezmete do práce, v čem půjdete na koncert nebo do divadla?“

Od ledna se Veronika Ruppert s pěti hrdinkami Svatebek pravidelně setkává a natáčí s nimi od prvních nápadů přes hledání těch pravých šatů, ať už v obchodech, půjčovnách, nebo šitých na míru v krejčovských nebo designérských ateliérech. „Byla jsem už u všech pěti svateb, na kterých nevěsty s mikrofonem provázím od oblékání a přípravy přes chvíle, kdy šaty slouží svému svatebnímu účelu, až po jejich odložení. Momentálně probíhá natáčení posledního, osmého dílu Svatebek, kde se nevěsty ohlíží nad fotografiemi ze svatby za svým svatebním dnem a za tím, jak v něm šaty fungovaly,“ uzavírá Veronika Ruppert.

Z natáčení podcastové série Svatebky

Svatebky nebudou jen o šatech. S tím, jak se nevěsty oblékají, úzce souvisí celá řada věcí. Vztah k vlastnímu tělu, k oficialitám a tradicím, ochota nebo naopak odmítnutí vyhovět očekávání rodiny a přátel, odvaha dělat věci po svém, strategie a energie věnovaná realizaci vlastního snu a finální střet s realitou, s výsledkem, fungováním a působením šatů na svatbě.

Jakou podobu bude série Svatebky mít, jak probíhá natáčení a co zatím Veroniku Ruppert nejvíc překvapilo? Jak se můžete do Svatebek zapojit i vy? Proč se v závěru série chystá setkání pro posluchače a posluchačky Svatebek a jakou bude mít podobu? Poslechněte si celý rozhovor a sledujte Svatebky i na Instagramu.

Spustit audio

Epizody Svatebek

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.