Svatba: Nevěsta v akci (7/8)

16. říjen 2019

Svatby jsou v plném proudu. Našich pět nevěst je v centru dění a pozornosti. Je tu sedmý díl seriálu Svatebky, ve kterém se dozvíme, jak svatební šaty poslouží a zapůsobí. Co na ně říkají ženichové, rodiče a přátelé? Jak se nevěsty cítí, jak dlouho v šatech vydrží a co všechno v nich podnikají?

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech, a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaště se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Všech pět svateb se odehrálo v krátkém časovém rozmezí od konce dubna do začátku června. A skoro na všech pršelo. Krásné teplé a slunečné počasí měla jen jediná z nich.

Juliána je ze všech hrdinek podcastu nejméně konvenční a dovede překvapit. Původně jsem si myslela, že největším překvapením bude její lego závoj. Noční akce s názvem Půlzadky ale předčí moje očekávání. Co se v temných vodách řeky Sázavy děje, proč se Juliána s Vojtou fotí potmě a jak to přežijí svatební šaty?

Brněnská katolická svatba s fotbalovým bonusem má také jedno překvapení. Postará se o něj ženich Ondra, který chce udělat dojem na bývalou závodní tanečnici Martinu. Vyplatí se mu týdny tréninku? Jak dlouho vydrží nemocná Martina na antibiotikách ve svých velkých těžkých šatech? A přidá se ke svatebnímu fotbalu?

S hudebnicí Terezií jedeme svatebním autobusem do moravského sklípku. Obřad byl kvůli dešti a zimě uvnitř Mikulovského zámku, ale focení už se zvládlo venku. Co na průsvitné romantické šaty říká ženich a jaká je party hudebníků a sportovců? Proč se Terezie převlékne už v deset večer a jaké jsou její svatebky číslo dvě?

Svatba Martiny a fotbalový zápas

Skauti jsou na déšť na svatbě připravení asi nejlépe ze všech. Odpoledne dokonce na pár hodin vysvitne sluníčko a Zuzana s Alešem si slíbí manželství pod modrým nebem. Zuzaniny polodlouhé šedé košilové šaty s bílou bundičkou jsou nejméně tradiční ze všech, co ve Svatebkách máme. Co na ně řeknou svatebčané? A jak se jí v chladné a upršené květnové noci osvědčí?

V Havířově máme skluz. Obřad začal o hodinu později a nečekané komplikace posunou i navazující oběd v bohumínském hotelu. Bára, která se kvůli těhotenskému bříšku chtěla ze šatů co nejdříve převléct, čeká ještě v půl sedmé večer na odjezd na focení. Večer na ni ale přijde druhá vlna energie a v hlavních svatebkách rozjede s manželem divoký taneční freestyle.

Svatební šaty vždycky žijí dál ve svatebních fotografiích a videích. Jak je to ale s fyzickým originálem? Jaký je osud svatebek po svatbě? Jaké se obratem prodají, kdo si šaty schová a kdo je chce dál nosit? Poslechněte si v příštím, osmém dílu Svatebek.

Spustit audio

Související