Svatebky po svatbě: Věc navíc nebo vzácná památka? (8/8)

23. říjen 2019

Svatební šaty už před pár týdny splnily svůj účel. Teď září na fotkách a ve videích ze svatby, zachycené z fotogenických úhlů. Jak je to ale s fyzickým originálem? Je stále ještě krásný, speciální a voňavý? Osmý díl série Svatebky je o tom, jaký je osud šatů po svatbě. A jakou mají po použití pro naše hrdinky hodnotu.

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech, a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaště se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Juliána měla ze všech nevěst nejodvázanější focení. Noční akce, při které se s manželem Vojtou brodili řekou a zdolávala bahnitý břeh, šaty poznamenala. Čištění ale není v plánu. Šaty mají zůstat jako vzpomínka na dobrou zábavu na svatbě. Kde je Juliána uchovává a jaké s nimi má plány?

Ze všech hrdinek Svatebek měla Bára se svatební módou nejvíc problémů. Hlavní šaty jí neseděly a komplikovaly jí pohyb. Druhé pohodlnější šaty na převlečení byly zase příliš průsvitné a tak se v nich cítila nejistě. Oboje chtěla obratem prodat, ale místo toho je má dva měsíce po svatbě pořád ještě ve skříni. Poslechněte si, proč.

Juliána. Svatebky po svatbě

Terezie přemýšlí nad příležitostí, na kterou by své svatební šaty znovu použila. Je přesvědčená, že se správnými doplňky a stylingem nebudou působit tak svatebně. Původní představy o tom, že v nich bude hrát, ale musela přehodnotit. Do měkkého laku violoncela by se jí totiž mohly obtisknout skleněné korálky a perličky, kterými jsou šaty poseté. Kam by chtěla šaty vynést a s čím je chce kombinovat?

O vhodné události pro další použití šatů uvažuje i skautka Zuzana. Po svatbě je pečlivě vyčistila a ve sněhobílém obalu na zip uložila do šatníku. Společnost jim dělají druhé speciální šaty, které si Zuzka schovává, i když se do nich už nevejde. Barva a styl róby z maturitního plesu je pro mě s ohledem na současný Zuzanin vkus velkým překvapením.

Martina. Svatebky po svatbě

Martina chtěla šaty vrátit do půjčovny sama, ale nakonec to raději nechala na někom jiném. S tím, jak vypadaly na svatbě je maximálně spokojená a rozmýšlí, kterou z fotek si dá zarámovat a pověsí nad manželskou postel. Při prohlížení alba ze svatby se dostaneme k vtipnému módnímu momentu ženicha Ondry. Na taneční překvapení pro Martinu se z oblekových kalhot převlékl do tepláků a pak už v nich zůstal až do konce svatby.

Ačkoliv jsem se ve Svatebkách soustředila hlavně na nevěsty, přístup ženichů k módě rozhodně nebyl bez zajímavosti. Ať už to byly Vojtovy kraťasy a sandály, Ondrovy tepláky nebo Milanova odvážná kombinace cihlového obleku se žlutými mokasíny. Přestože jsem to původně neměla v plánu, natáčela jsem si průběžně, i když v menší míře, také ženichy. A právě jim bude věnovaný speciální bonus. Svatebek, který v podcastech a na na webu přistane příští týden.

Spustit audio

Související

Epizody Svatebek

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.