Ráno nevěsty: Co se nedá naplánovat, musí se přežít (6/8)

9. říjen 2019

Měsíce příprav jsou u konce. Našich pět hrdinek dnes čeká svatba. Co se jim honí hlavou, když se strojí, líčí a češou? Funguje vše tak jak má, nebo se na poslední chvíli řeší a improvizuje? A mají nevěsty během svatebního rána čas samy na sebe?

Martina se vdává nemocná. V posledních dvou týdnech toho na ni bylo trochu moc a ještě teď dobírá antibiotika. Včera odevzdala bakalářku a chystá se na státnice. Zároveň spolu se snoubencem Ondrou rekonstruují první společný byt, ve kterém chtějí dnes poprvé přespat. K tomu se přidalo řešení několika nečekaných svatebních problémů. Na poslední chvíli se měnila kapela a ozvučení, květinářka připravila příliš malé kytice do kostela a velký pronajatý společenský sál byl ještě včera vzhůru nohama. Bude mít Martina klid aspoň na to, aby se učesala, nalíčila a oblékla?

Na svatební obřady zamíříme v příštím dílu Svatebek. Sedmý díl podcastu se jmenuje „Nevěsta v akci“ a bude o tom, jak svatební šaty obstojí a zapůsobí. Dozvíte se, jak se nevěsty v šatech cítí, co všechno v nich podnikají a jak dlouho v nich vydrží. A protože půjde o vrcholné momenty celé série, rozhodli jsme se je s vámi sdílet osobně. Premiérově si sedmý díl Svatebek můžete poslechnout společně s námi v klubu swim v Praze. K podcastu chystáme doprovodnou projekci fotek a videí, setkání s hrdinkami a výstavu jejich šatů. A navrch ještě diskuse o body positivitě a kultovních filmových svatbách. Ve středu 16. října od šesti hodin večer se na vás těšíme v klubu swim v Praze.

Na rozdíl od ostatních nevěst je Terezie zvyklá být středem pozornosti. Slavnostní líčení, účes a oblečení je pro ni jako pro hudebnici, která koncertuje po celém světě, běžná rutina. Její svatební dopoledne proto klape jako hodinky a vše mají v ruce špičkoví profesionálové, Od vlasů a makeupu až po svatební video. Jedna věc ale pod kontrolou není a přípravy i průběh svatby zásadně ovlivní.

Nevěsta Juliána a její ráno

Zuzana s Alešem se chtějí oddat sami navzájem a napsali si dlouhé svatební projevy na kartičky. Spíš než ze šatů je Zuzana nervózní z toho, že něco řekne špatně. Jako jediná ze Svatebek se před obřadem neskrývá a v džínách a svetru pomáhá s přípravami lesního tábořiště. Do proměny v nevěstu se pustí až hodinu před obřadem. V dřevěné chatce, kde se chce připravit, ale dochází k technické komplikaci.

V minulém dílu jsme se od Báry dozvěděli o nečekaném těhotenství. Dcera Tonička bude mít za půl roku sourozence. Nejdřív se zdálo, že největším problémem budou šaty, ale nakonec se do nich Bára v pátém měsíci těhotenství ještě vejde. Během svatebního rána na sebe nemá čas, protože řeší a organizuje výzdobu aut a různé další podrobnosti. Čas letí a hodinu před obřadem se teprve začíná s líčením…

Nevěsta Terezie a její ráno

Juliána je jediná nevěsta bez mobilu. Zatímco ostatní mají celé ráno telefon v ruce, Juliána ho už předevčírem odložila a zapnout ho chce až den po svatbě. S přípravami jí pomáhá parta kamarádek, a přestože se během dopoledne dvakrát převléká a přečesává, všechno plyne v klidu a v pohodě. Jaký dojem udělají její obědové svatebky s krátkou modrou sukní? A padnou jí hlavní svatební šaty na obřad, které naposled zkoušela ještě nedošité?  

Kdo nemohl dospat, kdo bude mít skluz a kdo si své přípravy užije v klidu a v pohodě? Poslechněte si, jaké je ráno nevěsty.

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech, a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaště se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Spustit audio

Související