Moje tělo, moje šaty: Co nevěsty zakryjí a co chtějí ukázat? (3/8)

18. září 2019

Nevěsty dobře ví, že ve svatebních šatech stráví jen pár hodin. A přitom je uvidí skoro všichni, na kterých jim záleží. Jaké fyzické nepohodlí jsou odhodlané pro vysněný efekt snášet? Co na sobě mají rády, co chtějí zakrýt a co ukázat? Třetí díl série Svatebky je o tom, jak se reálná těla nevěst potkávají s představami o šatech snů. 

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech, a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaště se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Přestože je každá z pěti hrdinek Svatebek jiná, dvě věci je všechny spojují. Jsou přesvědčené, že jejich těla nezapadají do obecného estetického ideálu krásné nevěsty. A jedna jako druhá jsou odhodlané pro správný svatební efekt odolat jakýmkoliv povětrnostním podmínkám: vedru, chladu i dešti.

Nevěsta Martina. Co nevěsty zakryjí a co chtějí ukázat?

Jen violoncellistka Terezie, která má ze všech nejlehčí, poloprůsvitné šaty, zvažuje něco pro zahřátí. Terezie také jako jedna z mála do šatů nehubne. Jak říká, potřebuje sílu na hudební nástroj. Má vyzkoušené, že když shodí na míru svých představ, neutáhne fyzickou zátěž spojenou s častým koncertováním a cestováním. V mých očích má krásnou souměrnou a štíhlou postavu. Její povolání ji podle mého názoru chrání před zbytečným hubnutím.

Fotografka a bývalá modelka Bára je v opačné situaci. Její práce vyžadovala a oceňovala přehnanou hubenost. Přestože už modeling pověsila na hřebík a založila rodinu, její představy o krásném těle to stále ovlivňuje. Je necelý rok a půl po prvním porodu a není nadšená z toho, jak jí mateřství změnilo postavu. Do šatů chce rozhodně zhubnout. Kdybyste ji potkali na ulici, rozhodně by vás to nenapadlo, ale Bára si o sobě myslí, že je „machňatá“. Co tohle krásné hovorové slovo znamená? A co z toho plyne pro šaty? I o tom jsme si povídaly ve třetím díle Svatebek.

Úplně jinak než já vidí svou postavu porodní asistentka a bývalá závodní tanečnice Martina. Při zkoušení šatů v salonu vyjde najevo, co podle ní její postavě chybí. Vytouženou kvalitu, která podle Martiny ke krásné nevěstě rozhodně patří, řeší blyštivým doplňkem, který má zachránit situaci. Poslechněte si, jak její vnímání těla ovlivnily zkušenosti z profesionálních tanečních soutěží.

Skautka Zuzana se pro svatební šaty nechce měnit, ráda by v nich ale zakryla určitou partii, kterou obecně nerada ukazuje. Designérky z brněnského studia jí vychází vstříc a vymyslí rafinované řešení. Poměrně srovnaná je se svým tělem také produkční Juliána, která v minulých dílech zaujala inspirací Legem. Ačkoliv si v posledních třech letech prošla drastickým váhovým skokem o 34 kilo, spíš než hubnutí do šatů řeší návrat ke zdravému životnímu stylu. Na své svatbě se chce cítit hlavně dobře. Říká, že krásné svatební šaty by měly z nevěsty ukázat to nejlepší. A nemusí přidávat ani ubírat na objemu. Co má na svém těle Juliána ráda a co chce ve svých třech svatebkách na míru vyzdvihnout?

Nevěsta Terezie. Co nevěsty zakryjí a co chtějí ukázat?

Všech pět hrdinek série Svatebky nám už prozradilo příběhy svých vztahů a představy o svatebních šatech snů. Teď jdeme ještě o kousek blíž. Jak důležité je pro ně vlastní tělo? Je pro ně při oblékání šatů důležitý spíš vlastní dobrý pocit, nebo chtějí dostát normativním nárokům svého okolí? Poslechněte si celý třetí díl podcastové série Svatebky, ve kterém se velká životní událost pěti nevěst zase o kousek přibližuje.

Spustit audio

Související