Love Story: Příběhy nevěst (1/8)

4. září 2019

Příběh svatebních šatů začíná dávno před tím, než se poprvé píchne do látky. Rozehrává ho první vážná úvaha o vlastní svatbě. V úvodním dílu série Svatebky poznáváme osobnosti a motivace pěti mladých nevěst. Jaké jsou a proč se chtějí vdávat? Co pro ně svatba znamená a jak si ji představují?

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech, a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaště se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Nejdřív to byly jen emaily, pak telefonáty a teď se konečně s vybranými nevěstami potkám osobně. Jsem zvědavá, jestli budou takové, jak jsem si je představovala zdálky. A jestli budou při prvním nahrávání nervózní a nesmělé. Já bych určitě byla. Snažím se s nimi sejít v klidu a soukromí, ale ne vždy se to podaří. Už při plánování první schůzky poznávám dynamiku jejich běžného fungování. Někdo se chce sejít v práci, někdo v klidu doma. Jedna nestíhá a reaguje na poslední chvíli, další má perfektně zorganizovaný čas a zdá se, že i život.

Jako jediná je na intenzivní mediální pozornost zvyklá Terezie. O svém vztahu, vysněné svatbě a šatech mluví od začátku bez rozpaků a otevřeně. Naprosto bezprostřední je od první sekundy i fotografka a bývalá špičková modelka Bára. Na zahradě v Havířově mě vítá podomácku v pantoflích, se smečkou psů a malou dcerkou na ruce.

Pořádně prořízlou pusu má i porodní asistentka Martina. S krásnou osobitou kadencí a energií mi líčí minulost závodní tanečnice a nečekané těhotenství v sedmnácti letech. Na rovinu mi vysvětluje, že svatba pro ni má vedle lásky a romantiky i jiné a velmi praktické důvody.

Nejvíc nesměle působí ze začátku skautka Zuzana. Zrovna ona přitom plánuje asi nejalternativnější svatební šaty ze všech hrdinek. A jako největší kliďas se jeví filmová produkční a milovnice lega Juliana. Možná je to i proto, že už si jednou vyzkoušela, jak sama říká, “fejkovou svatbu” nanečisto. 

Bára

Chci je poznat a pochopit jejich uvažování a motivace. Proč se zrovna teď chtějí vdávat? Co pro ně svatba znamená a jak ji chtějí pojmout? Dělají ji pro sebe a podle sebe, nebo spíš pro ostatní? Jaké osobní příběhy budou za jejich svatebními šaty? Je před námi první setkání.

Poslechněte si první díl série Svatebky a spolu s Veronikou Ruppert sledujte životní příběhy pěti žen, které se rozhodly pro manželství a teď plánují svatbu. Přihlašte se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Spustit audio