Šaty jsou hotové: Mají nevěsty to, co chtěly? (5/8)

2. říjen 2019

Pět hrdinek série Svatebky je v cílové rovince, tedy v posledních týdnech a dnech před svatbou. Na posledních zkouškách se ukazuje, jestli se jim povedlo získat takové šaty, jaké si vysnily. Prožijí svůj svatební den s pocitem, že mají to, co chtěly? 

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech, a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaště se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Potkáváme se už skoro půl roku. Chvíli jsme k sobě hledaly cestu, ale teď už cítím vzájemnou důvěru a blízkost. Mám dojem, že mikrofon a focení situace nemění, ale zachycuje. Na poslední zkoušku šatů s Juliánou se mnou do Bystřece jedou fotografky SHOTBY.US. Přestože se v malém domácím krejčovství tísníme v pěti lidech, atmosféra je uvolněná a pohodová. Fotíme a nahráváme, a švadlena nám vysvětluje, proč je důležité umět správně šidit.

Na zkoušce Tereziiných šatů v ateliéru pražského designéra Jiřího jsme před týdnem zažili drama s maminkou. Romantické krajkové svatebky viděla poprvé a dala jasně najevo, že jí pro dceru nepřijdou jako šťastný model. Jak se s tím Terezie vyrovnala a budou se šaty podle maminčiných připomínek měnit?

Největší obrat nás čeká na návštěvě v Havířově. Bára, která chtěla do šatů zhubnout, je nečekaně těhotná. Na svatbě už bude v pátém měsíci. Nad fotkami z prvního těhotenství s dcerkou Toničkou zkoušíme odhadnout, jestli se do svých šatů vejde, nebo ne.

Se skautkou Zuzanou jedeme na posední zkoušku minimalistických šedých šatů do Brna. Vezeme krabici se stříbrnými polobotkami na vysoké bílé platformě. Jsme zvědavé, jestli tenhle výběr designérky Radka a Anna schválí. Ony jsou zase napnuté, co Zuzka řekne na jejich řešení třpytivých flitrových aplikací, nad kterými si trochu lámaly hlavu.

Martina. Šaty jsou hotové: Mají nevěsty to, co chtěly?

Pohádkové šaty z brněnské půjčovny už jsou pro Martinu skoro připravené. Asistentka na nich špendlí poslední malé úpravy a Martina mi ukazuje fotky z příprav nového bydlení. Zároveň se svatbou dokončuje školu a do toho se s Ondrou stěhují do první společné domácnosti. Jak stíhá všechno zároveň?

Teď už jde vážně do tuhého. Při rozloučení se s Martinou domlouvám, v kolik hodin se k ní můžu v její svatební den přidat. Zve mě na sedmou ráno do maminčina domu, abych mohla být u všeho, od líčení a česání až po oblékání šatů. Jsem nadšená a nervózní zároveň. Když se mi něco nepovedlo při zkouškách, mohli jsme se vždycky sejít ještě jednou. Na svatbách se už ale kvůli mému natáčení nic opakovat nebude. Bude to non stop akce od rána až do noci.

Držte nám všem palce, příště už se uslyšíme na svatbách.

Poslechněte si, jak se hrdinky Svatebek cítí v posledních dnech a týdnech před svatbou. Jsou jejich šaty snů hotové a vypadají tak, jak si představovaly? A podle čeho se vlastně pozná, že se šaty povedly?

Spustit audio

Související