Svět Neila Gaimana: okultismus, magie, spiritualita i noční můry

22. srpen 2022

Konečně. Po několika dekádách čekání vznikl seriál na motivy kultovního komiksu Neila Gaimana Sandman. Seriál popisuje říši snů, kde Morfeus, známý také jako Pán snů či Sandman, zhmotnil naše nejhorší noční můry. Gaimanova tvorba je plná mytologie, čar a kouzel, spirituality a náboženských odkazů. Proto ani v Hergot!u nesmí chybět.

Kde se Neil Gaiman se svým tajuplným světem vzal? Podle novináře a odborníka na fantastickou literaturu Antonína Tesaře spadá Gaiman do takzvané „britské invaze“ – kulturního hnutí, které zpochybnilo nadvládu americké popkultury.

Hergot! se tentokrát věnoval Neilu Gaimanovi

V šedesátých letech bylo toto hnutí spojeno především s hudební a filmovou produkcí (Beatles, James Bond…). Dvacet let nato se začali prosazovat komiksoví autoři jako Alan Moore nebo právě Gaiman, rodák z anglického Portchesteru. Podle Tesaře spojoval britské komiksové tvůrce mimo jiné zvýšený zájem o spiritualitu.

O Gaimanovi je známo, že své dílo vystavěl na rozsáhlých znalostech. Fanoušci jej popisují jako knihomola, on sám ve svých esejích mnohokrát popsal, jak jako dítě trávil čas v knihovnách a neustále četl. „Jeho tvorba je postavena na tom, že vás neustále vede k dalším textům, ať jsou to mýty, polopohádky nebo současná popkultura,“ vysvětluje Tesař.

Které Gaimanovo dílo je nejvíce náboženské? Poslechněte si nový Hergot!

Z komiksové adaptace knihy Neila Gaimana Nikdykde
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.