Sychravý skandinávský večírek na obzoru

27. srpen 2009

Finští lamači zvuku Pan Sonic zahrají tři roky po svém vystoupení v pražském Roxy na festivalu Stimul, tentokrát v pátek 23. října v Divadle Archa. Navíc je exkluzivně podpoří aktuální elektronicko-jazzový kvartet Vladislava Delaye a český objev Head In Body. Krátký medailonek všech vystupujících vám na stříbrném podnosu servíruje Pavel Zelinka.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

Už jste se vzpamatovali z elektro třeštění Peaches? Pak je nejvyšší čas obrátit pozornost k dalšímu večeru, který si pro nás organizátoři průběžného festivalu Stimul na pátek 23. října připravili. A protože je náklonnost několika členů přípravného týmu k hudbě ze skandinávského poloostrova přímo pověstná, pak se nemůžeme divit, že další session bude především v režii dvou významných finských projektů.

01015019.jpeg

První z nich jsme už v Praze, díky aktivitám Stimulu, měli možnost slyšet. Dvojice Pan Sonic u nás vystoupila před třemi lety v klubu Roxy a speciálně fanoušci v Praze si mohli jejich hrubých industriálně ambientních manévrů užít v rozšířené podobě skrze skandál trucující kraurockové legendy Faust. Tentokrát se Mika Vainio a Ilpo Väisänen přijedou pochlubit materiálem z připravovaného alba, které ve studiové podobě vyjde až začátkem příštího roku.

To letos třiatřicetiletý Fin Sasu Ripatti, jehož hudbu zná hudební svět rozsortovanou do mnoha pseudonymů, u nás ještě nikdy nevystoupil. Ani jako Luomo, Sistol, Uusitalo, Conoco, ba ani jako Vladislav Delay. To se ale změní. Sasu k nám nepřijíždí sám, ale bere s sebou akustické trio, které jasně naznačuje, čím Fin, který proslul jako glitchový techno minimalista v současnosti nejvíc žije - jazzem. To, čím překvapí pražské publikum, lehce naznačuje jeho nové album Tummaa, na kterém s Delayem spolupracuje ceněný univerzál Craig Armstrong. Na koncertu tedy čekejte průnik laptopové experimentální elektroniky s odkazy na Johna Coltranea nebo Milese Davise. A když budete bloudit očima po pódiu, tak vězte, že autor se nečekaně uklidil za akustickou bicí soupravu!

01015025.jpeg

Jako třetí hráč do pokeru vystoupí v pražském Divadle Archa domácí projekt Head In Body z čím dál vlivnějšího sdružení KLaNGundKRaCH records. Ten může být pro milovníky temnějšího elektronického minimalismu příjemným překvapením.
Skandinávský Stimulí večírek s Pan Sonic, Vladislav Delay Quartet a Head In Body se bude konat v pátek 23. října v Divadle Archa. Máte se na co těšit.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio