„Tady vidim velký matný.“ Před rokem se na Radiu Wave věštilo, naplnilo se proroctví o leguánovi?

3. srpen 2018

Pořídíte si leguána, najdete klíče a chatu, Miloš Zeman nebude prezidentem a čeká vás cesta do zahraničí. Redaktor Radia Wave si před rokem nechal věštit budoucnost. Jeho reportáž si můžete stále poslechnout zde. Věštkyně Julie mu z lógru a s kyvadlem předpověděla mnohé, vyplnila se věštba, nebo byla úplně mimo?

Vybral jsem několik zajímavých ukázek z loňské věštby, některé události byly předpovězeny na delší období než jeden rok. Na svatbu a tři děti tedy ještě pár let musím počkat. Začneme ale u prezidenta republiky. V červenci loňského roku jsem se věštkyně zeptal, jestli bude Miloš Zeman opět zvolen prezidentem.

Věštkyně: Ne. Je tu takové ano/ne, ale nebude.

Miloš Zeman ale byl znovuzvolen prezidentem. Ještě že jsem si na to nevsadil, jak jsem původně plánoval. Podle věštkyně to nebylo úplně jednoznačné. Na první dobrou ale kyvadlo odpovědělo, že Miloš Zeman už hlavou státu nebude. Julie jsem se také zeptal, kde jsou mé ztracené klíče.

Věštění budoucnosti z lógru a karet: Radio Wave se nevrátí na FM a v redakci přibude leguán

Petr Bouška si nechává vykládat karty od Janka Šmejkala

Dopíjím kafe, turka namletého nahrubo kvůli lógru, ze kterého budeme věštit budoucnost. Káva je hořká a kyselá, namletá zrnka se drží mezi zuby. Moje bezprostřední budoucnost po skončení natáčení je jasná – kartáček a pasta. Dál už nevidím. Věštkyně hrnek překlápí na talířek a chvíli čeká, než sedlina po okraji steče a vytvoří obrazce. 

Věštkyně: Zeptáme se, jestli klíče máte doma. Představte si ten svazek. Ukazuje mi to, že je máte někde pohozené doma. Nejspíše vám vypadly tam.

Klíče jsem skutečně našel a opravdu byly doma. Trochu jsem to i předpokládal, ale tady se věštkyně rozhodně nemýlila. Za nalezené klíče jsem rád, opakovaně jsem stepoval před zavřenými dveřmi a čekal na sousedku, u které mám náhradní svazek.

Také jsem pátral, jestli se můj oblíbený hokejový tým – HC Energie Karlovy Vary – vrátí do nejvyšší hokejové soutěže. V sezoně 2016/2017 spadl z extraligy do první ligy. Bylo to tehdy docela čerstvě, proto mě napadlo se zeptat.

Věštkyně: Zatím spíše ne, je tu takové skoro. Ale nebude to rychle. Není to do roka, spíš za dva roky.

Hokejistům Karlových Varů se povedla ne úplně obvyklá věc. Po jednom roce se do nejvyšší soutěže, extraligy, vrátili. Takže bylo to hned, ne za dva roky. Ale vrátili se, což mě těší.

Ptal jsem se také, jestli mě čeká v blízké budoucnosti delší pracovní cesta.

Věštkyně: V srpnu kratší cesta, do čtrnácti dnů, a do osmi měsíců vás čeká delší cesta.

V srpnu jsem vůbec pracovně necestoval. Pak jsem neplánovaně v dubnu zamířil na Slovensko. Jel jsem natáčet do Žiliny reportáž o kulturním centrum Stanica, v rámci seriálu Radia Wave o kulturních promotérech mimo Prahu (mimochodem, reportáž z Žiliny i dalších měst si můžete pustit tady). Cesta byla skvělá, ale rozhodně ne dlouhá. Zůstal jsem jen přes noc, navíc Slovensko moc za zahraničí nepovažuji. Zažil jsem také jeden věštecký „wow“ moment.

Věštkyně: Já bych řekla, že se budete snažit si koupit něco na rekreaci, nějakou chatu. Něco v přírodě, na kopci, je to ale za delší dobu.

Hledal jsem nové bydlení, napsal jsem o tom na Facebook a ozvala se mi kamarádka, že její kolegyně pronajímá chatu. Ze zvědavosti jsem se tam jel podívat a úplně se do toho místa zamiloval. Bylo to na kopci. Když mi tohle Julie věštila, myslel jsem si, že je to nesmysl. Na chatu totiž nemám peníze. A o tři týdny později stojím na zahradě a chci si pronajmout chatu. Nebýt mé sestry a kamaráda, kteří mi to rozmluvili, tak jsem si ji skutečně pronajal.

Věštkyně Julie Cinert

Věštkyni jsem i trochu zkoušel a ptal se, jestli budu mít leguána.

Věštkyně: Leguána si pořídíte. Rozhodně dříve než psa.

Nikdy jsem leguána nechtěl a nechci. Byl to test. Kdybych si pořizoval zvíře, byl by to pes.

Můj pohled na věštění se nezměnil. Jsem zdrženlivý, ale myslím si, že věštění může mít na člověka nějaké pozitivní účinky. Může dát nahlédnout život z jiného úhlu a za asistence nezaujaté osoby. Zastavit se a zamyslet se, kam jste v životě došli a kam dále směřovat. Odpovědnost za svůj život neseme sami. Ale rozhodně předpovídání budoucnosti neodsuzuji.

Poslechněte si ukázky z Petrova věštění.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka